ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Soarta Marii Britanii se va decide pe 18 septembrie, când scoțienii vor decide, prin referendum, dacă vor să se rupă de Regatul Unit. Analiștii, politicienii și economiștii fac deja pronosticuri privind viitorul Marii Britanii, în cazul în care tabăra celor care vor indepedența Scoției va avea câștig de cauză. Se vorbește de zece schimbări epocale care vor urma pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Prima, susțin unele voci, ar fi că Marea Britanie ar putea să nu se mai numească Marea Britanie.

1. Marea Britanie își va schimba numele, după 300 de ani. Din 1707, conform Actului Uniunii, termenul de „Marea Britanie” cuprinde teritoriul Angliei și Scoției. Dacă aceasta din urmă devine independentă, țara va trebui să nu se mai numească Marea Britanie.

2. Și regina și-ar putea schimba titlul. Dacă nu va mai exista Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, regina Elisabeta a-II-a va fi nevoită să își schimbe titlul de suverană pe care îl are din 1952.

3.Premierul David Cameron ar putea demisiona. Secesiunea scoțiană riscă să provoace, așa cum se anticipează de pe-acum, un seism politic major. Prima victimă va fi șeful guvernului de la Londra, care va fi constrâns să demisioneze. Deja se vorbește și despre un posicbil succesor. Boris Johnson, primarul Londrei, susține presa britanică.

4. Marea Britanie nu va mai fi așa de mare. Fără Scoția, Regina Elisabeta va fi suverană peste un stat cu o suprafață cu 32% mai mică.

5. Mai puțini locuitori. Aproximativ 8% din populație nu ar mai avea cetățenie britanică. Dar pe lângă scoțienii ”persoane fizice”, de la numărătoare vor lipsi și multe firme, pentru a continua să graviteze în jurul City și Bank of England.

6. Economia: -10%.

În prezent, Scoția are o ”valoare” de 150 de miliarde din economia britanică. O ”re-localizare” la Londra a firmelor, serviciilor publice și financiare - care, pentru Scoția independentă s-ar putea traduce în pierderea locurilor de muncă - ar devaloriza economia Regatului Unit cu cel puțin 10%. Iar salariile ar putea scădea undeva între 5 și 10%. Adepții independenței susțin însă că salariile lor vor crește. Cei care se tem cel mai mult sunt producătorii de whiskey, care cred că exporturile de whiskey vor scădea.

7. Schimbări în domeniul petrolier.
Scoția independentă va rămâne cu cele mai multe puțuri de petrol din Marea Nordului, lucru care va afecta mult balanța comerciale a Regatului Unit, care, până acum era susținută de exporturile de aur negru. Scoția anticipează că, odată independentă, cu petrolul numai al ei, la bugetul său vor intra 57 miliarde de lire sterline până în 2018.

8.Mai puține taxe în seif-urile Regatului Unit
Estimările indică o scădere a veniturilor cu 8,2%. Scoția ar trebui totuși să iși ia partea sa din datoria britanică: 143 de miliarde lire sterline, chiar dacă naționaliștii se opun.

9. Ce se întâmplă cu lira sterlină
Scoția ar vrea să păstreze lira sterlină, dar guvernatorul
Bank of England a avertizat: lira este incompatibilă cu suveranitatea. Iar pentru o eventuală intrare în zona euro, Scoția ar trebui să obțină un DA mare din partea tuturor celor 28 de state membre.

10 Viitor sumbru pentru laburiști

Fără bazinul său electoral istoric, extrem de puternic, Partidul Laburist, condus de Ed Miliband, ar putea rămâne, pentru multă vreme de-acum, în opoziție.