ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Zeci de mii de ucraineni s-au adunat sâmbătă în Piaţa Europei din Kiev la o manifestaţie de susţinere a preşedintelui Viktor Ianukovici, iar un cordon important de forţe de ordine îi separă de protestatarii anti-guvernamentali care ocupă de patru săptămâni Piaţa Independenţei, situată în apropiere, potrivit presei internaţionale citate de Agerpres. Numeroşi oameni care susţin decizia preşedintelui Ianukovici de a nu semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană au fost aduşi cu autobuzele din Doneţk şi din alte oraşe mari din partea de est a ţării, zonă unde Partidul Regiunilor, formaţiunea preşedintelui Ianukovici, se bucură de o popularitate ridicată.

Poliţia a estimat la 60.000 numărul celor prezenţi la manifestaţia pro-Ianukovici, în timp ce organizatorii susţin că au reuşit să adune 200.000 de persoane.

Opoziţia ucraineană a anunţat un nou protest de amploare pentru duminică, unde se va solicita iarăşi demisia guvernului Mikola Azarov şi a preşedintelui Viktor Ianukovici. Şeful statului l-a demis sâmbătă pe primarul Kievului şi pe secretarul adjunct al Consiliului de securitate ucrainean pentru că au ordonat dispersarea violentă a manifestanţilor din Piaţa Independenţei, la 30 noiembrie.

Pe de altă parte, ministrul de externe rus Serghei Lavrov i-a ironizat pe politicienii europeni care ar fi "pierdut contactul cu realitatea" în ceea ce priveşte manifestaţiile proeuropene din Ucraina.
Suscită uimire reacţia la limita isteriei faţă de decizia suverană a autorităţilor legitime ale Ucrainei. Deci, ce a făcut guvernul lui Viktor Ianukovici? Poate că a ieşit din Tratatul de neproliferare a armelor nucleare? Sau că este pe cale să construiască o bombă atomică, în contradicţie cu angajamentele asumate? Ori a ucis pe cineva? Occidentul a pierdut contactul cu realitatea în raport cu situaţia din Ucraina. Pe stradă, manifestaţiile sunt de o asemenea amploare, cu sloganuri atât de agresive, de parcă ţara a declarat război unui stat paşnic împotriva voinţei poporului ucrainean.

Faptul că partenerii noştri occidentali şi-au pierdut, se pare, simţul realităţii, mă întristează profund.

Imaginaţi-vă că m-aş fi deplasat în Germania în toiul evenimentelor când a apărut partidul eurosceptic, care în câteva luni a câştigat suficientă popularitate cu sloganurile: "De ajuns să hrănim Europa!" şi "Germania trebuie să se distanţeze de UE". M-aş fi plimbat printre demonstranţii care susţin acest partid. Nu mă îndoiesc că, într-un astfel de caz, Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a NATO, OSCE şi alte foruri europene ar fi votat rezoluţii în lanţ denunţând ingerinţa Rusiei în afacerile interne ale Germaniei.