ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Singura biserică din Eparhia Caransebeșului cu hramul „Sf. Atanasie al Athonului” și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită, în Parohia Domașnea, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi.
 
Biserica din Parohia Domașnea s-a zidit între anii 1807-1817. O clădire foarte solidă, pentru ridicarea căreia unii credincioși ai acelor vremuri și-au vândut chiar pământurile. Biserica a fost zugrăvită în anul 1823 de Dimitrie Popovici iar pictura a fost făcută de pictorul Dimitrie Turcu din Oravița în anul 1834. Biserica a fost sfințită de către Episcopul Vârșețului Maxim Minulovici la 5 iulie 1833 stabilindu-se cu această ocazie și hramul bisericii, Sfântul Atanasie al Atonului. În anul 1932, profesorul Nicolae Iorga a declarat biserica monument istoric național.

„Este îmbucurător faptul că avem în Episcopia Banatului de Munte o biserică de mir, o biserică parohială, cu hramul acestui Cuvios, Atanasie al Athonului, cel care a întemeiat frumoasa Mănăstire Marea Lavră din Sfântul Munte Athos. De asemenea, ne bucurăm că acești credincioși din parohia Domașnea au păstrat rânduiala statornicită din vechime. Îi felicităm cu ocazia hramului bisericii din Domașnea pe părintele protopop și paroh Iosif Frenț și pe ctitorii și binefăcătorii acestei frumoase biserici de la Poarta Orientală a Banatului. Le mulțumim tuturor credincioșilor care astăzi au ales să fie mai întâi la rugăciune, la Sfânta Liturghie, și apoi la manifestările cultural-artistice pregătite de Primăria comunei Domașnea, împreună cu parohia, și îi rugăm pe toți fiii și fiicele satului să fie aproape de această biserică în care s-au botezat, s-au cununat și în care au petrecut cele mai frumoase și importante momente din viața lor. Îi binecuvântăm pe toți locuitorii comunei Domașnea și îl rugăm pe Sfântul Atanasie al Athonului să ocrotească Marea Lavră din Sfântul Munte Athos, dar și Parohia Domașnea din istorica Episcopie a Caransebeșului”, a cuvântat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. 

Preasfințitul Părinte Episcop i-a conferit părintelui paroh, care este și protopopul Protopopiatului Băile Herculane, Crucea „Episcop Elie Miron Cristea”. La bucuria duhovnicească a parohiei au luat parte autorități locale și un număr însemnat de credincioși, dintre care mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare.

Cu doar câteva zile înainte, la împlinirea a 600 ani de la moartea sa, Mircea cel Bătrân fusese comemorat în Catedrala din Caransebeș. „Am săvârșit o slujbă de pomenire deoarece acest domn al Țării Românești a stăpânit la începutul secolului al 15-lea și Banatul de Severin”, a spus PS Lucian în cadrul evenimentului. „Din titulatura sa rezultă că bravul domnitor al Țării Românești a stăpânit de la Banatul de Severin până la marea cea mare, Dobrogea de astăzi, dar și cadrilaterul, sudul Dobrogei, fiind singur stăpânitor al cetății Dârstorului, părțile tătărești, adică sudul Basarabiei de astăzi și peste munți în Transilvania, Țara Făgărașului și Țara Amlașului”, a adăugat Episcopul Caransebeșului.

La manifestarea comemorativă au luat parte membrii Permanenței Consiliului Eparhial, elevi și studenți de la cele două școli de teologie din Caransebeș, credincioși din municipiu.În cuvântul rostit, ierarhul a precizat că „se cuvenea ca nu numai în Oltenia, Muntenia și Dobrogea să se oficieze slujbe de pomenire pentru voievodul Mircea cel Bătrân, nu numai la Mănăstirea Cozia unde își doarme somnul de veci, ci și în Catedrala din Banatul de Severin”. După slujba de pomenire a urmat prelegerea „600 de ani de la nașterea în eternitate a domnitorului Țării Românești Mircea cel Bătrân” susținută de Pr. Vidu Vasiloni, profesor la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.