ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În fiecare an, la 17 octombrie, în lume este sărbătorită Ziua Internațională de Eradicare a Sărăciei. Tema anului 2014 este: „Să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Să gândim, să decidem și să acționăm împreună împotriva sărăciei.”

Această zi, marcată la nivel global pentru eradicarea sărăciei a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), prin rezoluţia 47/196 din 22 decembrie 1992. Iniţiativa marcării unei astfel de zile la nivel mondial a venit din partea organizaţiei non-guvernamentale “Ajutor pentru toţi dezmoşteniţii sorţii – Lumea a Patra”, cu sediul în Franţa, fondată de preotul Joseph Wresinski.

Una din inițiativele propuse pentru Campania de conștientizare a sărăciei, ca prim pas în încercarea de soluționare a ei este o expoziție colectivă de lucrări de artă cu și despre oameni care trăiesc în sărăcie, care vor fi montate pe clădirile țărilor Națiunilor Unite, începând cu 13 octombrie 2014.

Harta sărăciei, în România

În România, harta sărăciei publicată de rador.ro arată că în regiunea de nord – est se înregistrează cea mai mare rată a sărăciei, toate cele şase judeţe din acea regiune prezentând un risc ridicat de sărăcie. De asemenea, regiunea de sud este eterogenă, cuprinzând judeţe cu rate foarte ridicate ale sărăciei, cum ar fi Călăraşi şi Teleorman, precum şi judeţe cu rate relativ scăzute, cum ar fi Prahova.
De asemenea, judeţul Cluj se situează pe locul doi după Bucureşti din punctul de vedere al valorii – scăzute – a ratei sărăciei din România, iar judeţele învecinate Clujului în regiunea de nord – vest (Bistriţa – Năsăud, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare) prezintă un nivel de sărăcie mai mare decât media din România.
Rata sărăciei în România, pe judeţe se prezintă astfel:

grsar2