ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua Mondiala a Alimentatiei este sărbătorită, anual în data de 16 octombrie, zi în care în anul 1945 a fost fondată Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii


Motto-ul Zilei Mondiale a Alimentației 2014, „Hrănind lumea, având grijă de Pământ”, atrage atenţia asupra importanţei fermelor de familie şi a micilor fermieri, foarte importante pentr securitatea alimentară şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai.

Fermele de familie reprezintă o soluţie pentru buna gestionare a resurselor naturale, protecţia mediului şi, totodată pentru dezvoltare durabilă, în special în zonele rurale.
Scopul acestei celebrări este încurajarea persoanelor, la nivel global, să se implice în acţiuni de solutionare şi combatere a foametei şi malnutriţiei.

Anul 2014 a fost declarat de Adunarea Generală ONU drept Anul Internaţional al Fermelor de Familie, datorită recunoaşterii importanţei contribuţiei fermelor de familie la securitatea alimentară mondială, având în vedere că 65% din populaţia lumii lucrează în cadrul acestor exploataţii.

Scopul de importanță majoră al evenimentului „Anul Internaţional al Fermelor de Familie” este de a pune acest tip de exploataţie pe agenda politicilor naţionale agricole, de mediu sau sociale şi de a identifica necesităţile şi căile de a sprijini fermele de familie şi micii fermieri pentru o dezvoltare echilibrată şi echitabilă a zonelor rurale.

Ce sunt fermele de familie

Conform stiri.tvr.ro, fermele de familie sunt acele exploataţii agricole, forestiere, în domeniul pescuitului, oieritului sau acvaculturii care sunt conduse şi se bazează în principal pe munca membrilor familei. Atât în tările dezvoltate, cât şi în cele emergente, fermele de familie sunt principalele tipuri de exploataţii agricole şi din sectorul producţiei de alimente, având, la nivel local, un important rol socio-economic, ecologic şi cultural.

Pentru o dezvltare de success a fermelor de familie, la nivel naţional, există o serie de factori necesari: condiţiile agro-ecologice şi caracteristicile teritoriale, politica de mediu, accesul pe piaţă, accesul la pământ şi la resursele naturale, accesul la tehnologii şi servicii, la finanare, cât şi condiţiile demografice sau educaţia de specialitate.

La momentul actual, în lume, există, conform statisticilor FAO, mai mult de 570 de milioane de ferme, din care peste 500 de mii sunt ferme de familie care produc cel puţin 56 % din producţia agricolă a lumii.

În Asia sau SUA, familiile de fermieri lucrează circa 85 % din suprafaţa agricolă, iar în Europa şi Africa circa două treimi din suprafaţa agricolă aparţine fermelor de familie. În România, aproape un milion de agricultori lucrează în ferme mici.

large-fao-infographic-iyff14-en-jpeg_76101100