ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Originea numelui Dimitrie/Dumitru e grecească şi aminteşte de vechea zeiţă Demeter. Creştinismul a impus numele masculin Demetrios, explicat uneori ca simplificare a lui "demometer", «maica po­po­rului» (demos = popor; meter = mamă), pronunţat în neogreacă "dimomitir". Printre numeroşii purtători ai acestui nume în calendarul ortodox, doi se bucură de o evlavie aparte, fiind sărbătoriţi unul după altul: pe 26 octombrie, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, iar pe 27, pe Cuviosul Dimitrie Basarabov, zis şi "cel nou", tocmai pentru a fi deosebit de cel de dinainte.

De origine greacă, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie  a fost fiul prefectului din Tesalonic(Salonic), în secolul III, pe vremea împăratului roman, Maximian. Din cauza prigoanei împotriva creştinilor din acele vremuri, Dimitrie a fost botezat pe ascuns de către părinţii săi, iar mai târziu, după moartea tatălui său, a fost numit guvernator al Tesalonicului.

Ajuns în această funcţie, Dimitrie nu s-a sfiit să-şi mărturisească public credinţa în Hristos, stârnind mânia împăratului, care a ordonat să fie arestat.

În temniţă, Dimitrie a fost vizitat de Nestor, un prieten al său, care i-a cerut binecuvântarea pentru a lupta în arenă cu favoritul împăratului, gladiatorul Lie. Sfântul a făcut semnul crucii asupra lui Nestor, zicând: «Şi pe Lie vei birui, şi pe Hristos vei mărturisi». Şi aşa a fost.

În urma acestei întâmplări, Împăratul Maximian a dat ordin ca Nestor şi Dimitrie să fie ucişi. Primului i s-a tăiat capul, iar cel de-a doilea a fost străpuns cu suliţele. Tradiţia spune că din trupul lui Dimitrie nu a curs sânge, ci mir tămăduidor de boli.

Locul execuţiei se pare că a fost la Sirmium (Sremska Mitrovita, în Serbia de azi), iar moaştele sale au fost aduse la Tesalonic, al cărui ocrotitor este, pe 26 octombrie 413.

Mănăstirea Căldăruşani din Gruiu-Moara Vlăsiei, Ilfov, Mănăstirea Jitianu din Branişte-Podari Dolj, Mănăstirea Răteşti din Răteşti-Berca, Buzău, Mănăstirea "Sf. Mare Mucenic Dimitrie - Dumbrava" din Dumbrava-Unirea, Alba, Mănăstirea "Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorîtorul de Mir" din Sighişoara, Mureş sau Mănăstirea Stavnic din Voineşti, judeţul Iaşi poartă hramul acestui sfânt.

http://youtu.be/qf_fEnYvKzw