ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 6 august 1945 bomba atomică cunoscută ca "Little Boy" a fost aruncată deasupra orașului Hiroshima, iar trei zile mai târziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca "Fat Man", a fost detonată deasupra orașului Nagasaki.

Astăzi, zeci de mii de persoane s-au adunat miercuri dimineața la Hiroshima pentru a marca împlinirea a 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie.

Câțiva supraviețuitori, rude ale victimelor, responsabili guvernamentali, precum și delegați străini au rămas nemișcați la 08h15 (23h15 GMT) când a răsunat un clopot dând semnalul unui minut de reculegere, exact la ora la care în 6 august 1945 bombardierul american Enola Gay lansa bomba care a transformat orașul într-un infern nuclear.

  • 140.000 de persoane și-au pierdut viața instantaneu sau din cauza expunerii la radiații, între momentul exploziei și lunile care au urmat până în decembrie.


Bombardamentul de la Hiroshima a fost urmat de cel de la Nagasaki, în 9 august, care a făcut peste 70.000 de morți. Aceste atacuri au grăbit capitularea Japoniei și sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial, în 15 august 1945.