La 6 august 1945 bomba atomică cunoscută ca "Little Boy" a fost aruncată deasupra orașului Hiroshima, iar trei zile mai târziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca "Fat Man", a fost detonată deasupra orașului Nagasaki.

Astăzi, zeci de mii de persoane s-au adunat miercuri dimineața la Hiroshima pentru a marca împlinirea a 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie.

Câțiva supraviețuitori, rude ale victimelor, responsabili guvernamentali, precum și delegați străini au rămas nemișcați la 08h15 (23h15 GMT) când a răsunat un clopot dând semnalul unui minut de reculegere, exact la ora la care în 6 august 1945 bombardierul american Enola Gay lansa bomba care a transformat orașul într-un infern nuclear.

  • 140.000 de persoane și-au pierdut viața instantaneu sau din cauza expunerii la radiații, între momentul exploziei și lunile care au urmat până în decembrie.


Bombardamentul de la Hiroshima a fost urmat de cel de la Nagasaki, în 9 august, care a făcut peste 70.000 de morți. Aceste atacuri au grăbit capitularea Japoniei și sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial, în 15 august 1945.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews