ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Pe 11 februarie 1847 se năştea Thomas Alva Edison, un important inventator și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX.

Saptamanile indragostitilor: 2-15 februarie. Toate ofertele

1903 de brevete a scos Edison în timpul vieţii sale, fiind cel mai mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor științifice. Cele mai cunoscute invenţii ale sale rămân fonograful, kinetoscopul, fluoroscopul dar şi multe altele din domeniu electricităţii.

Deşi cu siguranţă un geniu, de o inventivitate năucitoare, caracterul lui Thomas Edison era unul cel puţin discutabil. Vă prezentăm în continuare câteva aspecte controversate legate de personalitatea sa.

Cu toate că a avut destule invenții proprii, Edison nu s-a sfiit să își atribuie fără scrupule rezultatele muncii altora, două exemple concrete fiind elocvente în acest sens.

Primul dintre ele îl are în prim plan pe Nikola Tesla. Astfel, În 1885, transatlanticului "Oregon" i se defectase generatorul de curent electric Edison. Trebuia să plece la timp, altfel întârzierea le-ar fi adus armatorilor mari pagube. Firma lui Edison îl însărcinează pe Tesla să repare scurt-circuitul generatorului, defectul fiind în spirele înfășurării bobinei de excitație, care o și remediază, rebobinând-o în circa 20 de ore. Edison îi promisese un premiu de 50.000 dolari dacă defecțiunea este îndepărtată în timp util plecării vasului la data prenotată. Nava pleacă la timp, dar promisiunea premiului se transformă în explicații: fusese o glumă. Nici alte gratificații promise, de exemplu pentru perfecționarea generatoarelor și motoarelor electrice Edison în 24 de variante, înzestrate cu un regulator și un nou tip de întrerupător, nu i se acordă. Edificat asupra conduitei lui Edison, Tesla va lucra de acum înainte pe cont propriu și va realiza definitivarea sistemului său original, bazat pe curenți alternativi polifazați. Trecerea timpului îi dă dreptate lui Tesla în competiția sa cu Edison și treptat, teza sa privind curentul alternativ se impune.

Al doilea exemplu ni-l aduce în atentie pe francezul Georges Méliès. În 1902, după ce a terminat filmul "Le voyage dans la lune", Méliès a intenționat să-și vândă filmul în S.U.A., ceea ce i-ar fi adus profituri uriașe. Însă tehnicienii lui Thomas Alva Edison, furând o copie originală, făcuseră deja copii pentru difuzare a acestui film. A și fost de altfel proiectat în toată America în rețeaua de săli de cinematograf ale lui Edison la doar câteva săptămâni de la lansare. Edison a făcut o avere de pe urma furtului acestui film Méliès devenind primul şi cel mai cunoscut om care s-a îmbogăţit din pirateria de filme; ce-i drept și cu șansa absenței unei legi privind dreptul de autor. Lipsa acestei legi a dus și la falimentarea producătorului care nu și-a mai putut recupera investiția.

Edison s-a căsătorit cu una dintre angajatele sale, Mary Stilwell , care avea doar 16 ani. Se spune că acesta era obsedat de fată şi s-a căsătorit cu aceasta la două luni după ce s-a angajat în compania lui , în anul 1871 chiar în ziua Crăciunului. Mary i-a adus trei copii dar, din păcate, s-a stins repede din viaţă, cu puţin înainte de a împlini 30 de ani.

Când razele X au fost descoperite, Edison a dorit şi el să se implice în această afacere ce părea profitabilă. Dar nu a vrut să îşi primejduiască viaţa şi a ales un angajat al său, Clarence Dally, pe care l-a pus să experimenteze chiar pe mâinile sale efectele razelor X. Acest experiment a adus la una dintre cele mai cunoscute invenţii ale lui Edison, fluoroscopul, dar preţul a fost plătit de angajatul său care a decedat. Timp de cinci ani Clarence a testat chiar pe propriile braţe pentru a regla aparatul, efectele razelor neîntârziind să apară. Deşi se simţea din ce în ce mai rău, leziuni începând să se formeze pe mâinile acestuia, Edison l-a obligat să continue. Bietul angajat a murit într-un final de cancer, cu ambele mâini amputate.