ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis nu a participat la întâlnirea pe tema rectificării bugetare, programată joi, la Cotroceni, la propria solicitare. El a desemnat în locul său doi consilieri, pe probleme economice și probleme juridice, să poarte discuții cu Eugen Teodorovici și Tudorel Toader, care se prezentaseră în locul premierului Viorica Dăncilă la întâlnire. 
 
„Președintele României își exprimă îngrijorarea în legătură cu situația creată, care evidențiază un precedent periculos, prin depășirea unor linii de predictibilitate în raporturile instituționale, așa cum sunt ele stabilite în arhitectura statului. Un dialog care să conducă la o soluție reală ar fi putut avea loc în condițiile în care Guvernul ar fi așteptat să aibă loc consultările de la Palatul Cotroceni, înainte să adopte rectificarea bugetară. În acest context, în cadrul unei discuții instituționale, și nu al unei consultări, ale cărei premise au devenit caduce, joi, 6 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni a avut loc o întâlnire între consilierii prezidențiali Cosmin Marinescu, Departamentul Politici Economice și Sociale, Mihaela Ciochină, Departamentul Legislativ, și Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice, respectiv Tudorel Toader, ministrul justiției”, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.
 
De partea cealaltă, Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spune că i-a rugat pe cei doi consilieri să îl cheme pe Klaus Iohannis la discuții dar „Președintele a considerat că e prea jos nivelul discuției cu miniștrii". 
 
„Ieri (miercuri - n. r.) a venit această invitație din partea domnului președinte, după ora de începere a ședinței de Guvern, după ora 13:00. Dacă se dorea cu adevărat o discuție, un dialog pe un astfel de subiect putea fi trimisă această invitație înainte, pentru ca doamna prim ministru să decidă clar în funcție de această solicitare, dânsa având deja antamat un program de vizite externe. Avea un angajament asumat și stabilit cu partenerii noștri internaționali, de a merge în Spania, de a se întâlni cu prim ministrul și nu numai. De asta dânsa a propus ca la discuțiile de astăzi să merg eu, alături de colegul meu (…)Dacă tot eram acolo și tot ne-a invitat ca și Guvern, acum nu neapărat conta dacă doamna prim ministru nu a fost de față, dânsa a desemnat doi membri ai Guvernului cu toate documentele, toate informațiile necesare pentru ca domnul președinte să înțeleagă care a fost raționamentul și care este logica legală, dar din păcate domnul președinte, nefiind de față, subiectul fiind legat doar de servicii, discuția oricum era caducă, pentru că rectificarea s-a adoptat ieri, după ce, din păcate, în CSAT s-a suspendat ședința fără un temei legal din partea președintelui ", a declarat Teodorovici televiziunilor de știri.