ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


50 de jurnaliști au fost uciși până acum în războiul dintre Israel și Hamas, conform Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), binecunoscut organism internațional de apărare a ziariștilor din întreaga lume.

Până la 21 noiembrie, investigațiile preliminare ale CPJ au arătat că cel puțin 50 de jurnaliști și lucrători din mass-media se numără printre cei peste 14.000 de morți de la începutul războiului, la 7 octombrie - cu peste 13.000 de palestinieni uciși în Gaza și Cisiordania, foarte mulți copii, și 1.200 de morți în Israel.

Cea mai mortală zi a războiului a fost prima zi, 7 octombrie, cu șase jurnaliști uciși iar a doua zi ca număr de jurnaliști uciși a fost 18 noiembrie, cu cinci morți.

Vedeți și Jurnalist ucis de un bombardament israelian în afara zonei de conflict. Alți 5 ziariști aflați în zona neutră, de la Al Jazeera, Reuters și AFP, au fost răniți în atacul efectuat de IDF în sudul Libanului - VIDEO

 

Printre cei decedați se numără Bilal Jadallah, director al Press House-Palestine, o organizație non-profit care sprijină dezvoltarea presei palestiniene independente. Acesta a fost ucis în mașina sa din Gaza, duminică, într-un atac aerian israelian, potrivit Sindicatului Jurnaliștilor Palestinieni.

Potrivit CPJ, până la 21 noiembrie avem:

    50 de jurnaliști și lucrători media confirmați morți: 45 palestinieni, 4 israelieni și 1 libanez.
    11 jurnaliști au fost raportați ca fiind răniți.
    3 jurnaliști au fost dați dispăruți.
    18 jurnaliști au fost arestați.


De asemenea, CPJ investighează, numeroase rapoarte neconfirmate despre alți jurnaliști uciși, dispăruți, reținuți, răniți sau amenințați, precum și despre deteriorarea birourilor de presă și a locuințelor jurnaliștilor, agresiuni multiple, amenințări, atacuri cibernetice, cenzură și uciderea membrilor de familie.

 Lista deceselor AICI