ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata israeliană a ucis sâmbătă o mamă și o fiică creștine care se adăposteau într-o biserică catolică din orașul Gaza, a anunțat Patriarhia Latină a Ierusalimului.

Nahida și fiica ei, Samar, au fost împușcate „cu sânge rece” de un lunetist în timp ce mergeau spre biserica Sfânta Familie din Gaza, a menționat Patriarhul într-un comunicat, citat de Daily Mail, adăugând că lăcașul sfânt a fost lovit de trei ori de proiectile lansate de un tanc israelian.

„Una a fost ucisă în timp ce încerca să o ducă pe cealaltă în adăpost”, se precizează în comunicat. Alte șapte persoane au fost rănite de focuri de armă în timp ce încercau să protejeze alte persoane.

Proiectilele lansate de tanc au distrus generatorul clădirii și rezervele de combustibil, făcând de nelocuit clădirea care găzduia zeci de persoane cu dizabilități, potrivit patriarhiei. „Cele 54 de persoane cu dizabilități sunt în prezent strămutate și nu au acces la aparatele respiratorii de care unele dintre ele au nevoie pentru a supraviețui”.

IDF și-au asumat ieri responsabilitatea pentru „uciderea accidentală” a trei ostatici despre care s-a dezvăluit că strigau „ajutor” în ebraică și fluturau steaguri albe când au fost împușcați vineri dimineață.

Yotam Haim, de 28 de ani, Samer Fouad Talalka, de 22 de ani, și Alon Lulu Shamriz, de 26 de ani, au fost uciși în Gaza, după ce trupele israeliene i-au identificat în mod greșit ca fiind o „amenințare”, potrivit IDF, un soldat crezând că bărbații care se îndreptau spre el încercau să-i atragă într-o capcană.

Atât protestatarii pro-palestinieni din Europa, cât și familiile ostaticilor din Israel au lansat apeluri pentru încetarea focului. Peste 18.000 de palestinieni au fost uciși din 7 octombrie, când autoritatea guvernantă de facto a Gaza, Hamas, a lansat atacul sângeros în sudul Israelului, ucigând aproape 1.200 de persoane.

Potrivit agenției de presă a Vaticanului, care l-a citat pe Pierbattista Pizzaballa, patriarhul latin al Ierusalimului, victimele atacului de la biserică au fost o femeie în vârstă și fiica ei.

Patriarhia a menționat că nu a fost emis niciun avertisment înainte de lansarea focului, adăugând: „Au fost împușcați cu sânge rece în interiorul parohiei, unde nu sunt beligeranți”.

Ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani, a lansat un „apel din inimă către guvernul și armata israeliene să protejeze locurile de cult creștine”. „Nu acolo se ascund teroriștii Hamas”, a spus acesta pe X, fostul Twitter.

Potrivit Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, este o crimă de război faptul de „a direcționa intenționat atacurile împotriva obiectivelor protejate, inclusiv a clădirilor dedicate cultelor religioase”.