ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



1. Comunicați permanent cu copiii voștri, indiferent de vârstă, ca să aflați din timp cum gândesc și ce influențe se exercită asupra lor.

2. Învățați-i să vi se destăinuiască atunci când se confruntă cu o problemă. Asigurați-i că nu-i veți pedepsi și că voi, ca adulți, puteți rezolva ușor problema respectivă.

3. Explicați-le de ce pericole să se ferească, ce riscuri există, cu ce situații de viață se pot confrunta (atenție la conversațiile fizice sau online cu străinii; consumul unor substanțe; jocurile de noroc; diverse pariuri și „provocări”; oferirea, de bunăvoie sau silit, a adresei personale, a numărului de telefon, a unor obiecte, a unor poze personale etc.).

4. Învățați-i să nu cedeze la presiune și șantaj din partea nimănui și să relateze acasă ce li se întâmplă (indiferent că e vorba despre oameni străini, vecini, cunoscuți, colegi, profesori).

5. Explicați-le că ABSOLUT oricine îi sfătuiește să țină anumite lucruri secrete față de părinți le dorește răul.

6. Vorbiți-le despre ideologiile „la modă”; evidențiați atât aspectele care par interesante sau pozitive, cât și aspectele negative. Încercați să le atrageți atenția asupra posibilelor manipulări emoționale, ca să le poată identifica la rândul lor.

7. Aveți grijă cu ce informații iau copiii contact (la ce filme se uită, ce cărți citesc, ce muzică ascultă, ce influenceri urmăresc etc.).

8. Aruncați-vă privirea asupra manualelor școlare, mai ales la consiliere și dezvoltare personală, educație socială și disciplinele umaniste în general, pentru a identifica eventuale teorii insuficient explicate sau tendențioase, care pot conduce la o gândire greșită.

9. Verificați și refuzați orice propagandă făcută în școală unor curente și ideologii cu care nu sunteți de acord. Atenție în special la filme și filmulețe care promovează mesaje nepotrivite (în mod explicit sau mascat)!

10. Învățați-vă copiii să trateze cu respect alți oameni, pentru a fi la rândul lor respectați (atenție mai ales la relația cu profesorii și colegii).

11. Păstrați-vă calmul, nu certați și nu pedepsiți copilul atunci când vă relatează lucruri neplăcute sau dacă simțiți că nu gândește cum v-ați dori. Amintiți-vă că asupra generațiilor de astăzi se exercită enorm de multe influențe, pe diferse căi, unele greu de identificat.

12. Încercați să fiți modele pozitive pentru copiii voștri, să-i învățați ce înseamnă respectul față de oameni, munca, altruismul, grija față de bunuri și animale, demnitatea, libertatea, asumarea faptelor și a greșelilor, patriotismul, curajul și bunul-simț.

Succes!