Avram Iancu, înotătorul bibliotecar, a încheiat cu bine ultra-maratonul de la Polul Nord. A pornit pe 7 martie în cursa de 611 kilometri și a mers printre ghețuri, în condiții extreme, până sâmbătă, 16 martie 2019, informează Știrile TVR.

Românul a terminat al treilea, dar va fi, la final, pe locul patru, din cauză că un alt concurent va avea o compensație de timp pentru că s-a oprit 3 ore și 40 de minute să ajute un alt sportiv, aflat într-o situație critică. Este vorba de francezul Didier da Costa, care a recurs la gestul extrem de a-și incendia sania pentru a nu îngheța, salvându-și astfel viața până la sosirea echipelor de salvare.

Înotătorul Avram Iancu a reușit să depășească toate greutățile (gerul cumplit, hrana puțină și lipsa de somn) pentru a încheia ceea ce lăsase neterminat, după cum spunea chiar el înainte de cursă. Vineri dimineață anunța că se simte excelent, într-o stare fizică și psihică bună, pregătindu-se pentru ultimul asalt asupra zăpezii.
Efortul lui nu a fost în zadar. Sâmbătă, în jurul orei 11.00, ora României, Avram Iancu a trecut al treilea linia de sosire, dar, cel mai probabil, va ocupa locul 4, din motivele expuse mai sus. Pe parcursul celor 611 km, 9 dintre cei 15 concurenți au abandonat.

Avram Iancu este al patrulea român din istorie ce reușește să încheie acest concurs desfășurat în condiții extreme. Tibi Ușeriu a câștigat de trei ori Arctic Ultra 6633, iar Andrei Roșu și Vlad Tanase au terminat pe locul al treilea ediția din 2016. Recordmen rămâne însă românul Tibi Ușeriu, câștigătorul ultimelor trei ediții ale Ultra-maratonului Arctic.

20 de participanți din 11 țări s-au înscris anul acesta la „6633 Arctic Ultra”. România a fost reprezentată și de Florentina Iofcea și Vlad Crișan Pop, în afară de Avram Iancu. Acesta din urmă a participat pentru a doua oară la ultra-maratonul de la Polul Nord. Anul trecut fusese nevoit să abandoneze cursa din cauza unei dureri la gamba piciorului drept.

Ultra-maratonul de la Cercul Polar de Nord „6633 Arctic Ultra” este unul dintre cele mai dificile din lume din cauza temperaturilor scăzute la care trebuie să facă față participanții. Sportivii au de străbătut un traseu de 617 kilometri lungime, de la Eagle Plains (Yukon) până la Tuktoyaktuk, pe banchiza Oceanului Arctic.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews