Federația Internațională de Handbal (IHF) a anunțat, joi, că românca Cristina Neagu, de la Buducnost Podgorica, a fost desemnată cea mai bună handbalistă din lume în 2016, ea mai primind această distincție în 2010 și 2015.

 Superlativele anului 2016 au fost stabilite în urma votului jurnaliștilor, specialiștilor și fanilor, pe site-ul oficial al federației internaționale, www.ihf.info.

Neagu a avut o cursă strânsă cu sportiva norvegiană Nora Mork și cu olandeza Nycke Groot, românca impunându-se datorită opțiunii clare a fanilor (37,14 la sută față de 20,86 la sută Mork). Groot s-a clasat a treia. Locul patru i-a revenit jucătoarei suedeze a echipei CSM București, Isabelle Gullden, câștigătoare cu formația română a Ligii Campionilor în 2016, iar a cincea s-a clasat Kari Grimsbo, din Norvegia. Mork, Groot și Grimsbo sunt componente ale echipei Gyor, finalistă a Ligii Campionilor, anul trecut.

La masculin, handbalistul anului a fost ales francezul Nikola Karabatici (Paris Saint-Germain), de asemenea pentru a treia oară (după 2007 și 2014).

În ierarhia similară a tehnicienilor, au triumfat francezul Didier Dinart, antrenorul naționalei masculine a Franței, și islandezul Thorir Hergeirsson, antrenorul reprezentativei feminine a Norvegiei.