ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia nu va primi o interdicție generală pentru Jocurile Olimpice de la Rio 2016 în urma scandalului de dopaj. Comitetul Internațional Olimpic (IOC) lasă la latitudinea organismelor de conducere sportive decizia pentru sportivii ruși, dacă aceștia sunt "curați" și pot să participe.

 Decizia forului olimpic a fost dată în contextul în care un raport canadadian, întocmut de  expertul în drept Richard McLaren, acuză Rusia că a derulat un  program de dopaj sponsorizat de stat în perioada 2011-2015, informează BBC.

Concurenții din Rusia care doresc să participe la Jocurile vor trebui însă să îndeplinească criterii stricte stabilite de IOC.

Orice atlet rus care a primit o interdicție pentru dopaj nu va fi eligibil pentru a participa la Jocurile Olimpice de luna viitoare, a transmis Comitetul Internațional Olimpic.

 Potrivit Comitetul Internațional Olimpic, decizia a fost luată pe baza unei regului fundamentale a Cartei Olimpice, pentru a se proteja sportivii care nu pot fi acuzați de dopaj și pentru integritatea sportului.

"Având în vedere urgența situației, Jocurile Olimpice de la Rio 2016 vor începe peste 12 zile, iar procesul de intrare a sportivilor în competiție este deja în curs de desfășurare, IOC EB a trebuit să ia o decizie preliminară cu privire la participarea sportivilor ruși la Rio de Janeiro. Prof. McLaren afirmă în raportul său că "îndeplinește parțial mandatul persoanei independente". Acesta este motivul pentru care IOC sprijină cererea sa de a continua și finaliza lucrarea. Pe de altă parte, această situație conduce la o decizie urgentă pentru, deoarece nu există suficient timp pentru a fi audiați toți sportivii afectați, oficiali și organizații", arată Comitetul Internațional Olimpic.

Joi, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a dat dreptate Federației Internaționale de Atletism (IAAF), care a suspendat federația rusă în urma concluziilor unei comisii independente despre sistemul de dopaj organizat în Rusia.

Suspendarea dictată împotriva sportivilor ruși vine ca urmare a unei investigații demarate după declarațiile făcute de Grigory Rodchenkov, directorul laboratorului antidoping care s-a ocupat de testarea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci. Acesta a mărturisit că, personal, a dezvoltat un cocktail de trei substanțe interzise care, mai apoi, a fost oferit atleților.

A 31-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară, ce va avea loc în Brazilia, la Rio de Janeiro, se va desfășura în perioada 5-21 august.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews