ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Dor Geta Popescu (13 ani), multiplă recordmană mondială și europeană, și Erik Gulacsi, recordman european, se află printre victimele avalanșei din Retezat. Cei doi făceau parte dintr-un grup de turiști care a fost surprins de o avalanșă în Munții Retezat, printre care se aflau și tații lor. 

Copiii erau însoțiți de cinci adulți - trei dintre ei au fost răniți de avalanșă. Rănile supraviețuitorilor nu sunt însă foarte grave, spun echipajele de salvare.

Meteorologii anunțaseră încă de vineri că în masivul Retezat e risc maxim de avalanșă. A nins mult, iar vântul a bătut cu aproape 100 de kilometri pe oră.

Potrivit salvamontiștilor, cei doi adolescenți care au murit pe munte au fost loviți puternic de stânci în momentul declanșării avalanșei. Aceștia erau desprinși dintr-un grup mai mare de 50 de persoane

Dor Geta Popescu era considerată alpinista fenomen a României. La doar 13 ani, reușise să intre deja în Cartea Recordurilor. A reușit în luna mai 2016 să doboare două recorduri mondiale de vârstă într-o singură lună, după ce a atins vârful Denali din Alaska și Pico de Orizaba din Mexic. Avea în palmares șase recorduri mondiale și unul european.

Dor Geta Popescu a obținut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani și 6 luni și era stabilit de sora ei, în anul 2007. Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reușit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei.

În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reușit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depășind din nou recordul surorii ei din 2008. În luna februarie a anului 2016 a obținut un alt record mondial de vârstă, când a urcat pe Aconcagua (6.960 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus.

Erik Gulacsi, a doua victimă a avalanșei din Retezat, avea 12 ani și era și el un alpinist profesionist. Era coleg de club cu Dor Geta Popescu și practica alpinismul de la vârsta de opt ani.

A reușit să escaledeze cele mai înalte vârfuri din România. Erik a reușit să ajungă în august 2016 pe vârful Elbrus la 5.642 de metri altitudine, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reușit acest lucru. În ianuarie 2017 a stabilit un nou record european de vârstă când a atins vârful Aconcagua, 6962 metri, la doar 12 ani.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews