Incepand de miercuri, se desfasoara la Alba Iulia unul dintre cele mai puternice concursuri de sah organizate la noi in tara, Open-ul International de Sah al Romaniei.

Au pornit in lupta pentru premii si obtinerea de titluri internationale sportivi din opt tari, dintre care 11 sunt Mari Maestri Internarionali. Alaturi de seniori, la concurs participa cei mai buni juniori, acestia luptand pentru obtinearea titlurilor de Maestru International si Mare Maestru International.

In prima runda s-au inregistrat, in general, rezultatele asteptate, marea majoritate a favoritilor reusind sa castige. Au reusit sa termine la egalitate cu Mari Maestri juniorii Radu Toma, Stefan Tomici, Alexandru Banzea Alexandru si Robert Nastase. Am avut insa parte si de o mare surpriza: victoria cu piesele albe obtinuta de Iustin Ciorgovean(FOTO) in fata Maestrului al Federatiei Internationale de Sah Mihnea Costachi, singura partida din cele 17 in care favoritul a fost invins.

Daca Mihnea este cunoscut ca unul dintre cei mai buni juniori romani (medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale), Iustin dovedeste talent si capacitate de munca extraordinare care ne fac sa speram si din partea lui la rezultate viitoare exceptionale in competitiile internationale.

Atrage atentia in mod deosebit cresterea coeficientului valoric (ELO) pe care cel din urma a reusit-o in ultimii doi ani. In conditiile in care orice junior care reuseste sa isi imbunatateasca, intr-un an, coeficientul cu mai mult de 100 punte este considerat un performer, Iustin a reusit isi imbunatateasca ELO-ul de la 1538 (martie 2014) la 2087 (martie 2016).

Chiar si in conditiile evolutiei fulminante din ultimii doi ani a lui Iustin, Mihnea a pornit ca mare favorit, coeficientul sau valoric actual (2410) fiind mai mare cu 323 puncte. Subliniem ca o diferenta de 400 puncte este cosiderata de Federatia Internationala de Sah atat de mare incat partida nu este luata in considerare in calculul coeficientului favoritului.

Lumea sahului este uimita si multi se intreaba care a fost factorul decisiv care a determinat acest progres al lui Iustin: munca sau talentul? Evident, Iustin este talentat, iar seriozitatea lui in pregatire se vede si din faptul ca este activ aproape la toate lectiile sustinute gratuit, in direct, de Mari Maestri Internationali pe site-ul www.sahpentrutoti.ro.

In realitate, la fel de importante sunt si alte aspecte: climatul familial, valoarea antrenorului (Iustin il are ca antrenor pe Maestrul International Marius Ceteras), parintii sa lase libertate totala de decizie antrenorului cu privire la programul de pregatire, competitiile la care juniorul urmeaza sa participe si cine il insoteste pe durata competitiilor, sustinerea financiara din partea clubului etc.
In ceea ce priveste dilema munca-talent, raspunsul ni l-a oferit fostul Campion Mondial Gary Kasparov: "A munci mult este tot un talent!”.
 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews