Este unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a cunoscut planeta. A fost introdus în clubul celor mai buni 100 de hocheiști din istoria NHL, cea mai bună competiție de hochei din lume, iar lista recordurilor din dreptul numelui său este mai lungă decât a lista candidaților unui partid pentru alegerile europarlamentare 2019. 

Este vorba despre jucătorul de hochei ceh, Jaromir Jagr. Puțini sunt aceia care știu, însă, că fostul jucător al lui Pittsburgh Penguins este creștin ortodox. Convertirea s-a făcut în timp, iar în 2001, Jagr a fost botezat de însuși Arhiepiscopul Bisericii din Ținuturile Cehiei și Slovaciei, ÎPS Nicolai.

De-atunci înainte, fie că a evoluat în Statele Unite, în Rusia sau în țara sa natală, icoanele nu lipsesc din vestiarul lui Jagr.


 

Mai mult, așa cum mărturisea acum trei ani, Jagr merge aproape zilnic la biserică, ceea ce nu era tocmai ușor în Statele Unite, acolo unde Biserica Ortodoxă nu era așa de răspândită.

„Oamenii cred că este o glumă, dar nu e adevărat. Doar că nu intră în legătură cu Dumnezeu. Odată ceai intrat, știi că e adevărul. Biblia nu minte”, spunea el.
 
Jagr are Sfânta Evanghelie pe noptieră, iar indiferent de locul unde ar ajunge, Cartea Sfântă nu lipsește din bagaj.
 
„Am descoperit ortodoxia târziu, după 30 de ani, dar am aflat că este mai aproape de sufletul meu decât catolicismul”, afirma el.

Experiența sa de jucător în Rusia l-a făcut să nu mai aibă complexe în privința afișării credinței sale ortodoxe. Jagr provine dintr-o țară, Cehoslovacia, unde exprimarea publică a credinței era interzisă înainte de 1989. Mai mult, ca bunicul lui Jagr a murit în 1968, pentru refuzul de a-și ceda ferma către colectiv. Acesta luase parte și la mișcarea de liberalizare inițiată de Dubcek în 1968, fenomen stopat brutal de sovietici prin invazie militară, la care trebuie să reamintim, România a refuzat să ia parte.

Din aceste motive, Jagr este un anticomunist convins și în memoria bunicului său, a purtat mereu numărul 68 pe tricoul de joc.

Acum are 47 de ani și joacă în continuare hochei, la echipa din orașul său natal, pe care o și patronează.

Scurt palmares a lui Jaromir Jagr:

Campion olimpic și campion mondial cu echipa națională de hochei a Cehiei

Câștigător al Cupei Stanley în două rânduri

Cel mai bun jucător al lumii în 2015

Cel mai bun atacant al campionatului mondial în 2011

Cele mai multe goluri marcate de un jucător european în istoria NHL - 760

Cele mai multe pase de gol reușite de un jucător în istoria NHL  - 1142

Cele mai multe puncte reușite de un jucător european în istoria NHL - 1902

Singurul jucător care a jucat în finala Cupei Stanley ca adolescent și la o vârstă de 40 de ani

Jagr este pe locul 2 în istoria NHL ca număr de puncte reușite în sezonul regulat după marele Wayne Gretzky.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews