Azi se împlinesc 33 de ani de la cea mai mare performanță realizată vreodată de fotbalul românesc, câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua, în finala de pe 7 Mai 1986, cu FC Barcelona, 2-0 după lovituri de departajare (Lăcătuș și Balint). La finalul celor 90 de minute, scorul a fost egal, 0-0.

În acel meci, portarul Helmuth Duckadam a apărat patru lovituri de la 11 metri.


Echipele de atunci:

Steaua: Duckadam – Iovan, Belodedici, Bumbescu, Bărbulescu – Majearu, Boloni, Bălan, Balint – Lăcătuș, Pițurcă. Pe parcurs au mai intrat Anghel Iordănescu în locul lui Bălan și Marin Radu în locul lui Pițurcă.
Antrenor: Emeric Ienei

Barcelona: Urruticoechea – Gerardo, Migueli, Alexanko, Julio Alberto – Marcos, Schuster, Victor Munoz, Pedraza – Archibald, Carrasco. Pe parcurs au mai intrat: Moratalla în locul lui Schuster și Pichi Alonso în locul lui Archibald. Antrenor: Terry Venables.

Partida s-a disputat pe arena „Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilla și a fost arbitrată de o brigadă din Franța, ce l-a avut la centru pe Michel Voutrot.

Până în finală, Steaua a trecut de următoarele echipe: Vejle BK, campioana Danemarcei, în turul 1, după 1-1 în deplasare (Barnett '61 / Radu II '88) și 4-1 pe Ghencea (Pițurcă '8, Balint '34, '51, Stoica '74).

În turul al doilea, roș-albaștrii au eliminat campioana Ungariei, Honved Budapesta, formată din majoritatea jucătorilor de la echipa națională, după 0-1 în deplasare (Detari '34), și 4-1 la București (Pițurcă '1, Lăcătuș '35, Bărbulescu '46, Majearu '52-penalty).

În ”sferturi”, elevii lui Emerich Jenei și Anghel Iordănescu au pierdut prima manșă contra lui Anderlecht, scor 0-1 (Scifo '77), dar s-au impus entuziasmant pe Ghencea cu scorul de 3-0 (Pițurcă '4, '75, Balint '23). De remarcat că naționala Belgiei, care va ocupa locul al patrulea la Campionatul Mondial din Mexic, de peste câteva luni, se baza în mare măsură pe jucătorii acestei formații, care trecuseră de Bayern Munchen în runda anterioarăDragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews