ACTUALIZARE 24.06. Le-au trebuit vreo sută de minute, dar s-au descurcat mai bine la Soci decât la Moscova: nemții îi bat pe suedezi în prelungiri, după o partidă extrem de încleștată, și își recuperează șansele de a ajunge în optimi. Acolo unde Mexicul este deja, tot după un 2-1, în compania coreenilor. Parcă e curent de încercat inimile pariorilor- și Brazilia a bătut tot în prelungiri Costa Rica și mai spală din rușinea debutului greoi în compania Elveției.

O Elveție pe care urmărind-o în teren, numai să bagi un ”yodelee-yodelay” nu-ți vine. Dacă se mai străduie un pic, elvețienii pot pune de o națională a fostei Iugoslavii. Cu doar câțiva jucători băștinași în lot, „internaționala” Elveției joacă dârz, de parcă ar avea și altceva de arătat, și obține puncte. Face patru, după egalul cu Brazilia și înfrângerea Serbiei, lăsând în agenda actualului Mondial poate cea mai încărcată de conotații extra-fotbalistice partidă. Imaginile cu cei doi jucători născuți în Kosovo bucurându-se după goluri prin simularea vulturului albanez vor rămâne cu siguranță în conștiințele multora! Ce meci va fi între Serbia și Brazilia!

ImunoMedica


Belgia joacă frumos. Se califică în optimi după meciul-spectacol cu Tunisia, în care s-au dat șapte goluri, realizare ce nu știu dacă va fi depășită de vreun meci al actualului Mondial.

Una peste alta, se pare că suntem într-o etapă în care s-au trezit ”granzii”. Vom vedea zilele următoare dacă s-a trezit și Argentina-cea-cu-sufletul-la-gură-și-profund-stătătoare-la-jocul-rezultatelor. Și vom mai vedea azi, în cea mai interesantă partidă a zilei, care dintre favoritele umilite ale primei etape reușește să ia gura de oxigen și care dă să se sufoce definitiv: Polonia sau Columbia? Anglia bate Panama iar în Japonia-Senegal...1-X-2. Să curgă fotbalul!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Atunci când „Messi” e simplu nume

Umilire istorică a Argentinei în meciul cu Croația: un 3-0 sec, după o partidă în care „pumele” au arătat ca o echipă ajunsă din prost noroc la Mondial, starul Messi ca un jucător de pluton iar portarul Caballero ca un puști de pe maidan care nu știe exact dacă e la o partidă de fotbal cu băieții sau la una de badminton. Monumentala lui gafă i-a ajutat pe croați să deschidă scorul, pentru celelalte două goluri i-a ajutat întreaga echipă argentiniană.
 
A fost iureș după meci în vestiarul „pumelor”. Fotbaliștii au cerut noaptea trecută demiterea lui Jorge Sampaoli, pe care Maradona îl criticase dur înaintea partidei  pentru tactica sa cu trei fundași, anticipând în fața presei că i se pare ”o sinucidere” să te prezinți astfel în fața Croației. Argentina stă la cheremul rezultatelor, cu fâlfâiala biletelor de întoarcere acasă în ceafă, Croația se califică în optimi!
 
Deja eliminate sunt Egipt, Arabia Saudită, Maroc și Peru, care a pierdut cu fruntea sus în fața Franței, practicanta unuia dintre cele mai urâte jocuri de la acest Mondial. Franța face șase puncte umilind fotbalul și ajunge în optimi.
 
Meciuri tari azi! Costa Rica nu e victimă chiar atât de sigură în fața Braziliei, iar în al doilea meci al zilei vom vedea dacă Islanda mai dă o tură de pământ cu stereotipurile din fotbal. Nordicii dau piept cu Nigeria și dacă bat nu numai că fac pasul către optimi, dar le cam spulberă și orice speranță argentinienilor. Serbia-Elveția, meci tare, cu șanse mari de egal.
 
Că tot dă în clocot treaba și prin vestiarul nemților, odată cu apropierea partidei de sâmbătă: cică Low vrea să înlocuiască aproape jumătate de echipă. Vizați ar fi Ozil (deloc în apele lui de când fanii îi reproșează fotografia făcută cu dictatorul turc Erdogan), Khedira, catastrofal contra Mexicului, Werner și Plattenhardt. În locul lor ar putea să apară Ilkay Gundogan, Marco Reus, Mario Gomez și Jonas Hector. Suedezii fac poante cu bilete de avion, FIFA i-a încredințat meciul de la Soci polonezului Szymon Marciniak, fost mijlocaș la Wisla Plock. Hai cu fotbalul!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prima calificare în optimi, a doua poză de pus în ramă
 
Anglia a bătut greu. Extaz, agonie, din nou extaz. Au ratat în prima parte a meciului cât pentru un întreg traseu la Mondial, după care ai fi zis ca au schimbat tricourile cu tunisienii la pauză! Până la urmă…fotbalul e pe goluri. Chiar dacă ăla câștigător pică în ultimele secunde. Belgia a bătut convingător și în grupa asta nu prea cred să fie loc de surpize. 
 
Fiindcă tot mi s-a lipit de ureche o fărâmă de comentariu la unul dintre meciuri, ia să aruncăm o privire la socoteli… Cică mari companii occidentale au refuzat să bage bani în Mondial tura ăsta, aliniindu-se politicilor de sancționare la adresa Rusiei. Adevăru-i că praf i-au făcut pe ruși! Praf și pulbere de gologani. Fiindcă locul lor a fost luat cu mare sârg de niște mega-firmoace de prin Asia. Iar ediția de anul acesta a Cupei Mondiale se anunță cea mai profitabilă din toate timpurile. Cifrele audienței TV și a celei online, ale drepturilor de difuzare și sponsorizărilor sunt pe trend ascendent, analiștii așteptându-se ca turneul final să fie urmărit de vreo 3,4 miliarde de oameni. Iar potrivit documentelor financiare, numai FIFA va avea câștiguri de 6,1 miliarde de dolari în urma acestui turneu, cu 1,3 miliarde de dolari mai mult decât în cazul CM 2014, din Brazilia, și cu 10% mai mult decât în previziunile sale.
 
Înapoi la fotbal! Cred că și Uruguay face azi pasul spre optimi, după meciul cu Arabia Saudită. Iar Spania și Portugalia bifează primele victorii, în compania Iranului, respectiv Marocului. Fotbalul să trăiască și noi odată cu el!-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------.
Caramba! Surprizele se țin lanț! 
 
ACTUALIZARE 18.06: După Argentina-Islanda 1-1, Germania-Mexic 0-1, Brazilia-Elveția 1-1, e clar că avem un Mondial care promite mari surprize în continuare! Granzii continentului sud-american au pornit prost și nici în zare nu prea e soare. Braziliei nu-i va fi deloc ușor cu Serbia, iar vecinii din Costa Rica au arătat că ar putea avea ac măcar de-un cojoc egal. Argentinienii au de-a face cu Croația și cu o Nigerie care va revendica în mod sigur mai mult decât înfrângeri. Jos pălăria, Islanda! M-am bucurat sincer. Suporterii au intrat la concurență cu celebrii lor vulcani, gata-gata să-și dea foc la insulă!
 
Germania...vorba unui mucalit, care m-a umplut de râset aseară: ”Bă! Nemții niciodată nu s-or simțit prea în largul lor la Moscova!” Mexicanii se arată favoriți ai grupei și aștept deja cu sufletul la gură meciurile Suediei. Azi bat Coreea de Sud, zic. Iar peste câteva zile, în directul cu Germania, vom vedea dacă nordicii s-au chitit pe trimis acasă campioane mondiale, după admirabila ispravă cu Italia, din dubla de baraj.
 
Tot azi se aruncă în joc Anglia, contra Tunisiei iar belgienii dau piept cu Panama. Pana mea, hai să vedem dacă și azi fac pariorii cu inima, or ba!--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ACTUALIZARE 16.06: Hai, că asta-i de tras în poză și de înrămat: prea curând nu cred să mai prindem așa o imagine, cu Iranul pe locul întâi, într-o grupă în care mai joacă Portugalia și Spania!


S-a terminat 3-3 în prima ciocnire de mare calibru de la Cupa Mondială 2018. Meci spectaculos și în teren și în afara lui: Ronaldo s-a răzbunat cu trei goluri pe decizia instanței spaniole, care l-a ”fericit” cu o amendă de aproape 20 de milioane de euro și o condamnare la doi ani de închisoare cu suspendare. Chiar înainte de meci. Fiindcă ar fi pitit vreo 150 de milioane de euro în paradisuri fiscale pentru a plăti taxe cât mai mici fiscului spaniol. Csf? Ncsf. Spaniolii, cu un Fernando Hierro uns antrenor cu doar câteva zeci de ore înainte de meci, mai-mai să-i bată pe vecinii iberici. Golul egalizator al portughezilor a căzut din gheata lui Ronaldo în minutul 88.

Tot în final de meci i-au învins și persanii pe marocani. Mă rog… s-au învins singuri nord-africanii, printr-un autogol de toată frumusețea, în minutul 94, când arbitrul aștepta să treacă și secundele de prelungiri rămase, pentru a fluiera finalul. 

La capitolul surprize intră, cu siguranță, și scorul cu care a bătut țara gazdă în meciul de deschidere. Considerată cea mai slabă echipă a Rusiei din ultimii ani, formula trimisă în teren de selecționerul Cercesov a fost chiar dominată la capitolul posesie, dar a bătut Arabia Saudită cu 5-0. Toate, niște super-goluri! Putin, prezent la partidă, și-a felicitat băieții după victorie. 

Trebuie să o zic și pe asta: cred că știu ce visează Robbie Williams pentru măcar câteva luni de aici înainte. Părea destul de fâstâcit lângă Aida Garifullina. Ce voce are soprana rusă, ce duet! Ce spectacol, până la urmă, întreaga ceremonie de deschidere! 
 
Să revenim la zi: patru partide. Francezii probabil îi bat pe australieni, danezii pornesc cu prima șansă în partida cu peruanii. Meci tare între croați și nigerieni, iar partida dintre Argentina și Islanda abia o aștept! Ce surpriză de proporții ar putea lăsa în istoria fotbalului simpaticii nordici, care au făcut praf atâtea calcule la Europeanul trecut! Să înceapă meciurile!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Este primul găzduit de Europa de Est, se lasă cu surprize încă înainte de a începe ( spaniolii l-au zburat din funcție pe antrenor cu două zile până-n start), englezii au pus pofta de scandal în cui pentru vreo 1300 de „băieți”…începe Mondialul! Și odată cu el, începem și noi să trecem la condică una-alta, stânga-dreapta, vrute și nevrute, că marfă este din belșug și ar fi păcat să o ratăm!

 
208 echipe s-au străduit să ajungă la Cupa Mondială din Rusia, însă doar pentru 32 mingea a intrat în poartă de suficiente ori. Din păcate, după o experiență îndesată până-n gât cu ștaif nemțesc, ai noștri participă la Mondial prin apăsarea butoanelor de pe telecomandă și îngurgitarea de beri. Două țări debutează la un turneu final: Islanda și Panama.
 
Partidele se vor disputa pe 12 arene din 11 orașe rusești: Lujniki și Otkrîtie din Moscova, Ekaterinburg Arena, stadionul din Kaliningrad, Volgograd Arena, stadionul Fișt din Soci, Kazan Arena, stadionul din Nijnîi Novgorod, Samara Arena, Rostov Arena, stadionul din Sankt Petersburg și Mordovia Arena din Saransk. Competiția e deschisă azi, de meciul dintre echipa gazdă, Rusia, și Arabia Saudită, în cadrul Grupei A, pe stadionul Lujniki din Moscova.

Pentru prima oară la un turneu final al Cupei Mondiale este utilizat sistemul de asistență video în arbitraj, folosit doar în patru cazuri: validarea sau nevalidarea unui gol, atribuirea sau nu a unui cartonaș roșu, analizarea unei acțiuni în urma căreia poate fi dictat un penalty și corectarea unei erori de identificare a unui jucător sancționat.
Brazilia deține cinci titluri mondiale, fiind secondată de Italia și Germania cu câte patru cupe câștigate. Uruguay și Argentina au câte două titluri mondiale și o singură dată au ajuns campioane mondiale Anglia, Franța și Spania. Cu ajutorul suedezilor, și italienii s-au calificat tura asta la campionatul de manipulat telecomanda și îngurgitat beri. Dacă ar fi după pariuri, două echipe pornesc cu șanse mari la câștigarea Cupei Mondiale din Rusia: Brazilia și campioana en-titre, Germania. Cote de circa 5.25, respectiv 5.75. 
 
Mascota Cupei Mondiale 2018 este Zabivaka, ales de peste un milion de internauți. Lupșorul fotbalist a obținut 53% din sufragii, celelalte două mascote propuse fiind un tigru și o pisică.

Trofeul, reprezentând două forme umane care susțin globul pământesc, are 36,5 cm înălțime și cântărește 6,175 kg, din care 4,972 kg reprezintă aur masiv. Baza trofeului are un diametru de 13 cm și conține doua straturi din malachit, lucrarea fiind realizată de manufacturierul italian Bertoni. Hai să vedem cine îl duce acasă. Să înceapă, zic!