Partida de fotbal dintre Nisa și Olympique Marseille, din prima ligă a Franței, a fost întreruptă pentru câteva minute din cauza unor mesaje ironice la adresa homosexualității afișate de către suporterii echipei gazdă, bannere pe care arbitrul le-a considerat „homofobe”.

Mai precis, este vorba de trei bannere expuse de spectatorii gazdă: într-unul dintre acestea, era salutată preluarea clubului de către omul de afaceri englez Jim Ratcliffe, patronul grupului INEOS. „Bine-ai venit INEOS, la Nisa și nouă ne place să pedalăm”, aluzia fiind la faptul că respectivul grup deține și o echipă profesionistă de ciclism. Totodată, „a pedala” este un termen ironic la adresa homosexualilor.

De asemenea, cei de la Nisa au mai adus un banner despre echipa oaspete, Marseille: „OM: susține un club LGBT pentru a combate homofobia” și unul prin care critică, aparent, insistența Ligii Profesionistă de Fotbal din Hexagon de a impune stadioanelor să fie împărțite în secțiuni despărțite de garduri: „LPF: Parcări pline pentru stadioane mai gay”.

Aceste mesaje au fost considerate insuportabile de către arbitrul partidei, care a suspendat meciul până ce respectivele bannere au fost îndepărtate din arenă.

Măsura a fost lăudată de către Marlene Schiappa, Ministrul Egalității din Franța, dar a fost criticată de către Wylan Cyprien, unul dintre jucătorii gazdelor. Acesta a spus că „Nu putem opri un meci de câte ori se întâmplă asta. Sunt împotriva discriminării de orice fel, dar nu putem stopa o partidă pentru așa ceva, e ridicol”.

Antrenorii celor două echipe, Patrick Viera și Andre Villas-Boas, au lăudat inițiativa arbitrului. Acesta nu e primul meci din Franța întrerupt pentru „ofensă la adresa homosexualilor”: partida dintre Nancy și Le Mans, din liga a doua, a avut aceeași soartă.