Guvernele României, Serbiei, Bulgariei și Greciei au semnat, sâmbătă, la Salonic, Memorandumul de înțelegere pentru constituirea Comitetului inițial de organizare în vederea candidaturilor comune pentru organizarea UEFA EURO 2028 și a Cupei Mondiale de fotbal din 2030.

Comitetul va fi format din câte patru reprezentanți ai fiecărei țări: ministrul sportului, un oficial guvernamental și doi reprezentanți ai federațiilor de fotbal. Președinția Comitetului va fi asigurată în sistem rotativ, pe mandate de câte 6 luni, iar reuniunile vor fi periodice, la același interval, șase luni.

Prima ședință a Comitetului de organizare va avea loc la București, pe 14-15 iunie, informează MTS.

Ministrul Bogdan Matei a fost însoțit la Salonic de către președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.

Acesta a susținut o amplă prezentare în fața miniștrilor și a președinților celorlalte federații și, timp de o oră, a făcut o radiografie a cerințelor din partea FIFA și UEFA și a infrastructurii și capacităților fiecărei țări.

„Chiar dacă suntem la mijlocul perioadei în care țara mea deține președinția Consiliului Uniunii Europene și avem un program foarte încărcat, România privește cu toată deschiderea acest proiect comun cvadrilateral și arată toată cooperarea pentru avansarea acestuia. Proiectul de a avea o candidatură comună pentru o competiție de o asemenea anvergură este extrem de solicitant și dificil. Dar reprezentăm 4 popoare ambițioase și 4 țări prietene care, am convingerea, dacă își unesc forțele pot duce la capăt o asemenea misiune. Mă bucur că l-am avut lângă mine pe președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, care a prezentat date și cifre foarte interesante și utile. Cu siguranță cel mai important pas este memorandumul de înțelegere semnat astăzi, prin care cele patru guverne au parafat primul acordul scris pe acest proiect. Vă asigur de toată cooperarea din partea țării mele și îmi exprim speranța că vom reuși să formăm o echipă puternică și capabilă să arate lumii că patru țări mici din Balcani pot să fie la același nivel cu alte forțe ale sportului mondial și la capitolul organizare, nu numai ca performanțe”, a declarat ministrul Bogdan Matei la Salonic.
 
România, Serbia, Grecia și Bulgaria au stabilit un format de colaborare la nivel de Guvern, numit Cvadrilaterala de la Craiova, după locul primei întâlniri între liderii celor patru țări.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews