România a părăsit Campionatul European de fotbal găzduit de Franța, clasându-se pe locul 4 în Grupa A. Înfrângerea din meciul cu Albania, scor 0-1, a dat prilejul așa-zișilor specialiști să dea de pământ cu conducerea Federației Române de Fotbal, cu antrenorul Anghel Iordănescu și cu jucătorii.

De unde însă atâtă venin? România nu a fost niciodată o forță a fotbalului european.

Cu excepția anilor 80, când echipele de club din România au avut rezultate notabile (U Craiova – semifinală Cupa UEFA sezonul 1982-1983, Dinamo - semifinală CCE  sezonul 1983-1984 și semifinală  Cupa Cupelor sezonul 1989-1990 și Steaua – câștigătoare CCE 1986, finală CCE 1989 și semifinală CCE 1988), fotbalul românesc nu a contat absolut deloc în Europa. La nivel de națională nu am realizat nimic în toată istoria. Locul 6 la Campionatul Mondial din 1994, când bulgarii au jucat finala mică, nu e o performanță.

Ca să exemplificăm acest lucru, să nu uităm că în jurul nostru avem Ungaria - cu două finale de Campionat Mondial, în 1938 și 1954, Turcia - locul 3 la CM 2002, Croația – locul 3 la CM 1998, Polonia – locul 3 CM 1974 și 1982, Serbia (fosta Iugoslavie) – finală CE 1968, și Cehia (fosta Cehoslovacie), vicecampioană mondială în 1934 și 1962 și campioană europeană în 1976. Chiar și Austria are un loc 3  la CM 1954. Cel mai recent exemplu este Grecia, campioană europeană în 2004.

La nivelul  echipei naționale, România a avut ceva forță doar în timpul lui Gică Hagi. Însă nici atunci nu am reușit să învingem marile forțe ale Europei. "Generația de Aur” nu a luat niciodată vreo medalie, în schimb ne-a scos din mediocritate.

Un adevărat dezastru în sport este că echipa României de gimnastică nu va participa la Jocurile Olimpice de la Rio. Gimnastica este sportul pe care România practic l-a inventat și apoi l-a dominat copios decenii bune. Acum vor urmări Olimpiada la televizor.

Așadar, de unde atâta ură? De unde atâtea așteptări? 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews