George Ogăraru a analizat înfrângerea suferită de naționala României în fața Poloniei, scor 0-3, și a punctat motivele care în opinia sa au dus la acest eșec usturător.

„In urma acestui meci am tot urmarit reactia si comentariile din presa sportiva si inteleg supararea multora insa, mai presus de critica, iubitorii nationalei au dreptul sa stie si ce s-a intamplat de fapt pe teren, de ce am pierdut impotriva Poloniei sau cum am fi putut evolua ca sa ne creasca sansele de victorie. Dat fiind faptul ca nimeni, pana azi, nu si-a asumat acest rol am sa incerc prin cateva imagini si comentarii sa lamurim cateva lucruri tactice:

Asadar Polonia a folosit un sistem 1/4/3/3 cu Lewandowski(9) varf impins, cu Krychowiak (10) mijlocas defensiv/coordonator, jucator care de multe ori cobora intre fundasii centrali pe faza de constructie si cu Piszczek si Jedrzejczyk fundasi latelali foarte avansati.
Practic pe faza de contructie Polonia a jucat un sistem 1/3/5/2 creand mereu superioritate la mijlocul terenului si gasind mereu oameni liberi intre linia noastra de mijlocasi si fundasi.

 Acest sistem de joc a dus si la anihilarea principalelor noastre arme de contraatac Popa si Chipciu care au primit ca sarcina marcarea fundasilor laterali adversi, coborand astfel foarte mult in defensiva si nemaiavand suflu si spatiu in faza de contraatac. In conditiile de presing minimal, cu Stancu si uneori Stanciu, sarcina oaspetilor nu a fost foarte greu de indeplinit:

Scopul polonezilor a fost de a crea mereu avantaj de 4 vs 3 in zona centrala a terenului:

din aceste situatii, destul de des in prima repriza s-au creat multe actiuni periculoase.

Golul primit in prima repriza este identic, ca miscare a atacacatilor ,cu al doilea gol si vine dupa o simpla dar exersata incrucisare si falsa demarcare in profunzime a coechipierului fara balon pentru a face loc marcatorului in drumul spre poarta :
 

Nationala Romaniei a inceput intr-un sistem 1/4/2/3/1 si a avut probleme pe faza de constructie inca de la portar, alegand de cele mai multe ori si destul de repede pasa lunga catre varful Stancu izolat in atac desi Hoban avea spatiu pentru a fi jucat mai des. Posibila era de multe ori si contructia in conditii de 3vs 1 prin fundasii centrali contra  Lewandowsky.

Cu siguranta Stanciu , play makerul nostru nu a fost foarte inspirat pe faza de constructie alegand si el des pase lungi, decisive din propriul teren si demarcandu-se uneori in pozitia altui jucator, departe de zona periculoasa a terenului:

Iar atunci cand ajungeam in zona periculoasa a terenului( mai jos vezi  ex Hoban) nu s-au ales solutiile cele mai eficiente spre poarta adversa:
Solutii:

Decizie:

Repriza a doua nationala noastra a jucat mai curajos, mai avansat iar intrarile lui Prepelita si Andone au adus un plus de profunzime jocului nostru.
Astfel Romania a copiat putin faza de contructie a Poloniei din prima repriza, impinging cu Benzar si Tosca in benz, mutandu-l pe Marin mai avansat si controland contructia prin Prepelita.

Daca am fi inceput meciul in acest sistem, daca am fi presat cu 3 atacanti in loc de un atacant si un mijlocas, daca am fi indraznit sa construim mai des poate am fi reusit sa marcam… Bineanteles ca adversarii nostri sunt mai valorosi si mai puternici insa uneori poti compensa printr-o foarte buna pregatire a meciului, capitol la care ei au fost foarte foarte buni!
Dupa meci si de la televizor este intr-adevar usor de vorbit insa tot ce am vrut sa arat este o realitate tactica despre care se vorbeste prea putin sau deloc dar care face parte din acest frumos joc numit fotbal! Hai Romania! G.O.”, a scris George Ogăraru.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews