Gheorghe Hagi, actualul manager și patron al Academiei de fotbal care îi poartă numele, dar și antrenorul echipei Viitorul Constanța,  a făcut o radiografie a situației financiare a sportului românesc, dar și a altor domenii de activitate.

 Acesta a spus că multinaționalele „care fac bani mulți în România” ar trebui să investească o parte din acești bani în sport.

„România, dacă vrea să devină competitivă la nivel sportiv, trebuie să ajungă să aibă măcar bugetele din Belgia. Dacă nu, ne depășesc și țările de lângă noi. Ne-au depășit deja. Și după avem pretenții să ne batem cu ei. Lângă sport trebuie să vină multinaționalele care fac bani mulți în România. Ele trebuie să susțină sportul românesc pentru că el creează campioni. Trebuie să investim în copii, în tineri. Altfel, nu mai avem nicio șansă!”, a declarat el la finalul partidei disputată de echipa sa contra belgienilor de la Gent.


Hagi s-a întrebat cum este posibil ca sportul românesc să fie întrecut de cel din Bulgaria, o țară mai mică decât România.

„Eu știu că sunt oameni cu mulți bani în România. Știu că sunt peste 1000 de multinaționale. Și atunci ce facem, cum se finanțează sportul? Viitorul n-are sponsor pe piept! Așa de cunoscut e Hagi și așa de bine face de nu are un sponsor pe piept?! Rușinică pentru mine! E incredibil! Un club care joacă, care dă jucători și care n-are sponsor! De ce? Eu nu știu! La noi e liniște și pace. Să ne bucurăm, dar să și investim, să avem inițiativă. Vecinii ne-au întrecut, ușor-ușor toți ne întrec. Ludogoreț are buget mai mare decât noi? Hai, domnilor, chiar așa?!", a întrebat cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor.
 
Creatorul Viitorului Constanța a întrebat dacă cineva mai dorește să performeze în această țară sau doar se dorește abandonarea luptei.

El spune că nu este posibil să nu se poată renova un spital în 30 de ani, în orașul său, Constanța.

„Nu mai sunt oameni bogați în România, care nu mai știu ce să facă cu banii? Nu ne mai interesează social sportul? Să nu putem să renovăm spitale. Spitalul din Constanța l-ați văzut cum arată? E posibil așa ceva, după 30 de ani? N-au existat 20-50 de milioane să se renoveze un spital? Oare ce facem noi aici? S-a renovat vreo școală generală? Un teatru? Păi și ce facem?

Asta are menirea să construiască următoarea generație școala - artiștii, sportul și doctorii. Avem nevoie de doctori, de spitale. Și tot stăm, tot stăm, ne certăm între noi, ăla zice de Ionel, ăla zice de Gigel, că e alb, că e negru. Ce ne dorim? Vrem să facem ceva puternic sau doar lucruri mici? Vrem să ne batem iar cu ei? Eu sunt mic, acum sunt mic. Înainte eram mare. Credeți că eu mă simt bine, eu și toți ceilalți care au fost campioni?

Credeți că România nu mai are sportivi? Ați văzut ce face sportul? La toate disciplinele eram campioni. Ne mai dorim ceva, mai vrem ceva sau abandonăm? Nu uitați că sportul e ca o religie. Dacă nu îl mai avem o să avem surprize mari. La noi e prea liniște, România e frumoasă, arată bine, toți vor să vină aici, dar nu știu cine o ține pe loc, cine nu ne lase să ne dezvoltăm”, a mai spus Hagi.

Liderul Generației de Aur a fotbalului românesc a mai atacat multinaționalele și acum doi ani, când a spus că „nu este posibil ca multinaționalele care fac miliarde în România să nu investească nimic în țară”.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews