Foștii internaționali români Gheorghe Hagi, Gică Popescu și Gheorghe Craioveanu s-au numărat printre vedetele care au luat parte la meciul de gală organizat de fostul căpitan al selecționatei de fotbal a Bulgariei, Hristo Stoicikov, pentru a marca împlinirea vârstei de 50 de ani, vineri la Sofia, în prezența a 40.000 de spectatori.

 Partida a avut loc însă în ziua aniversării primei victorii în Liga Campionilor a echipei spaniolei FC Barcelona, la care a evoluat Stoicikov, ziua de naștere a celebrului fotbalist bulgar fiind în data de 8 februarie, precizează AFP.

Pe 20 mai 1992, FC Barcelona, antrenată pe atunci de regretatul Johan Cruyff, decedat anul acesta în urma unui cancer pulmonar, a câștigat pentru prima oară în istoria sa cea mai importantă competiție continentală intercluburi, printre eroii acestui succes istoric numărându-se și Stoicikov. Cu ochii în lacrimi, bulgarul i-a adus un vibrant omagiu "Olandezului zburător", creatorul fotbalului total.

La meciul de vineri, în care o selecționată a jucătorilor străini a jucat împotriva unei echipe compuse în principal din fotbaliști bulgari, au mai fost prezenți pe gazon, printre alții, francezii Jean-Pierre Papin și Ludovic Giuly, italianul Paolo Maldini și spaniolul Jose-Mari Bakero, alături de bulgarii Dimităr Berbatov, Martin Petrov și Krasimir Balakov.

Echipa lui Stoicikov a câștigat partida cu scorul de 4-1, grație golurilor lui Balakov, Berbatov, Petrov și sărbătoritului serii, în timp ce Ludovic Giuly a salvat onoarea străinilor.

Hristo Stoicikov, unul dintre cei mai mari jucători din istoria fotbalului bulgar, și-a început cariera la ȚSKA Sofia, în 1985. El a devenit cel mai bun marcator european chiar la primul său sezon ca jucător profesionist, cu 38 de goluri marcate în 30 de meciuri.

În 1990 a fost recrutat de FC Barcelona, cu care a câștigat de patru ori consecutiv campionatul Spaniei, între 1991 și 1994, precum și Cupa Campionilor, în 1992.

La Cupa Mondială din 1994, Stoicikov a fost cel mai bun marcator al competiției, cu șase goluri, după ce a condus naționala bulgară până în semifinale.

Miercuri, la Sofia, Hristo Stoicikov a fost desemnat campion al UNESCO pentru sport, datorită angajamentului său în ajutorarea copiilor și a contribuției la eradicarea rasismului din sport.