Ilie Balaci, marele fotbalist al Craiovei Maxima, a murit azi, din cauza unui atac cerebral, informează Digisport. Balaci abia împlinise 62 de ani.

„Mi-a zis un prieten. Am vorbit la Craiova, cu prietenii noștri, care îi țineau lumânarea. Parcă suntem blestemați!", a spus, printre lacrimi, Sorin Cârțu, la "Digi Sport Matinal", precizează sursa citată.
 
Iată o scurtă biografie, conform Digisport:

Născut pe 8 septembrie 1956, la Bistreț, Balaci a fost supranumit „Minunea blondă" și este omul de care se leagă marile succese ale Universității Craiova din anii '80.

Ilie Balaci a început să joace fotbal la nouă ani, în 1965, la "piticii" Universității Craiova, și a debutat în prima divizie la mai puțin de 17 ani (12 august 1973, Jiul Petroșani — Universitatea Craiova 1-1).

O jumătate de an mai târziu, a devenit cel mai tânăr debutant în echipa națională, la 17 ani și șase luni, într-un meci contra Franței, de la Paris, pierdut cu 0-1, pe 23 martie 1974.

A marcat primul gol sub "tricolor" pe 6 octombrie 1976, într-un amical Cehoslovacia - România 3-2, iar în 12 mai 1982 a fost în premieră căpitanul naționalei într-un amical Argentina - România 1-0.

Ultimul meci la echipa națională pentru Balaci a fost și ultimul al lui Mircea Lucescu pe banca tehnică: România - Austria 4-0, pe 10 septembrie 1986, în preliminariile Euro 1988,

A jucat în Divizia A 347 de partide și a marcat 84 de goluri pentru Universitatea Craiova (1973-1985), FC Olt Scornicești (1985-1986) și Dinamo (1986-1988): 76 pentru "Știința", șapte pentru FC Olt și unul pentru Dinamo.

A adunat 69 de selecții și a marcat de opt ori pentru naționala României, iar în două rânduri a fost desemnat cel mai bun fotbalist din România (1981 și 1982).

Balaci s-a accidentat în apogeul carierei, la 27 de ani, când era liderul "Craiovei Maxima" și cel mai bun jucător român, și a avut un final prematur de carieră, la 31 de ani, din cauza deselor accidentări.

Cea mai gravă dintre ele, care a pus punct carierei sale de fotbalist la cel mai înalt nivel, a fost provocată de fundașul Vasile Arezanov, într-un meci de campionat, jucat la Baia Mare, la 21 februarie 1984.

Din acest motiv a ratat și Campionatul European din Franța, din 1984, deși a contribuit din plin la calificare.

Ca jucător a câștigat trei titluri cu Universitatea Craiova (1973-1974, 1979-1980 și 1980-1981), patru Cupe ale României și a fost semifinalist al Cupei UEFA cu gruparea din Bănie, care a devenit în sezonul 1982-1983 prima echipă din țara noastră care ajunge în careul de ași al unei cupe europene.

A jucat 3 988 de minute pentru naționala României și 22 497 de minute în Liga 1 pentru Universitatea Craiova.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews