Față în față cu cel mai nebun patron din lume, acesta este titlul de pe coperta pe luna mai a revistei World Soccer cu trimitere la interviul amplu realizat cu Gigi Becali și din care ați putut citi ieri prima parte. Astăzi, vă prezentăm continuarea discuției cu finanțatorul Stelei.


- În trecut, ați făcut câteva declarații controversate la adresa femeilor. Nu sunt egali bărbații și femeile?
- (râsete) Dacă o femeie este numărul unu, nu poți fi sigur de succes. Nu este discriminare, ci are legătură cu învățăturile biblice. O femeie nu poate ridica la fel de mult ca un bărbat. Femeile nu ar trebuie expuse la ceea ce un bărbat este expus. Poate fi un chirurg, poate fi un lider, poate fi un soldat, ar putea fi și un general. O femeie poate face totul foarte bine, dar este un lucru pe care nu-l poate face: să fie numărul unu. Decizia nu trebuie să-i aparțină pentru că bărbatul este capul femeii așa cum Christos este capul Bisericii. Cred că femeile muncesc mai mult decât bărbații și acordă atenție fiecărui detaliu. Dacă vrei un șef de staff, angajează o femeie. Se concentrează, muncește foarte mult, dar nu trebuie să fie numărul unu.

- Sunteți un fan al fotbalului feminin?
- Ați văzut ce urât este? Nu-mi place să mă uit la fotbalul feminin. Ați văzut cumva și boxul feminin? Este urât, nu îmi place.

- Va exista vreodată o echipă feminină la Steaua?
- Nu mă gândesc să am vreo echipă feminină la Steaua. Dacă există această egalitate, de ce Real Madrid nu angajează o femeie ca jucător? Să o vedem pe Chelsea având două sau trei femei în lot. Nu-mi place să mă uit la fotbalul feminin. Femeile ar trebui protejate de bărbați. Putem face orice vor, dar legea lui Dumnezeu este unică. Dumnezeu ar putea să râdă de noi din ceruri văzând lucrurile pe care noi le facem și pe care El crede că nu sunt corecte. Sper să nu vă supărați pe mine. Spun lucrurile pe care le cred bazându-mă pe latura religioasă a lor. Pentru mine, adevărul este doar cuvântul Domnului. Nu merg în stânga sau în dreapta, ci conform dorinței lui Dumnezeu. Nu este niciun semn de discriminare. Simt că oamenii trebuie protejați și femeile trebuie protejate și de aceea nu îmi plac fotbalul feminin și boxul feminin.

- Mai aveți aceeași nerăbdare când joacă Steaua?
- Nu mai simt aceeași bucurie când mă uit la fotbal la fel cum nu mai sunt aceeași persoană care eram înainte. Nu mai îmi plac așa mult lucrurile lumești cum îmi plăceau o dată. Este o bucurie să mă uit la fotbal și să o văd pe Steaua, dar mult mai mică decât în trecut. Cea mai mare bucurie a mea este să merg la biserică. Prioritatea mea este relația cu Dumnezeu. Lucrurile care se întâmplă pe Pământ cu fotbalul nu sunt cea mai mare preocupare a mea. Eu vreau să merg în Rai. Este cea mai mare grijă a mea acum.

- De ce nu vindeți clubul în loc să intrați în tot acest scandal cu armata?
- Eu sunt un războinic înnăscut. Lupt pentru dreptate și pentru ce e al meu până la ultima suflare. Și am pentru că merit să am și am muncit pentru asta. Și nimeni nu poate să-mi ia asta cu forța. Nu voi abandona niciodată lupta din cauza șantajului. Voi lupta până când voi muri pentru dreptate și adevăr. Nu voi pleca niciodată de la Steaua.

După ce a spus că i s-ar părea corect ca Steaua să își păstreze numele, declarându-se optimist în privința deciziei Curții Supreme de Justiție, Gigi Becali a continuat: „Pentru a avea mari obiective, trebuie să faci mari sacrificii. Nu avem multe resurse. Marile lucruri necesită mari sacrificii. Nu avem așa mulți bani pentru a investi. Nu îi avem în România. Cred că încă mai pot face lucruri mari la Steaua. Nu avem miliarde de euro precum în Premier League, Spania, Franța sau alte țări. Această echipă va fi Steaua pentru totdeauna. Nu contează cum se scrie, important este ce scrie în suflet. Iar în sufletul acestei echipe este scris Steaua. Din inima și din mintea ta nimic nu poate fi șters doar pentru că vor ei asta. Este imposibil”. Iată și cum s-a terminat interviul realizat de James Montague:

- Există ceva adevăr în zvonurile cum că ați putea schimba numele clubului în FC Becali?
- Dacă mi-aș folosi numele în denumirea oficială a clubului, i-aș supăra pe fani. Suporterii ar înnebuni și eu nu vreau să se întâmple asta. Dacă folosesc orice alt nume pentru a înlocui Steaua, ei vor crede în continuare că este vorba tot de Steaua. Nu-mi voi folosi numele la acest club. Trebuie să-i lași pe fani să se simtă o parte a clubului. Dacă denumești clubul FC Sport Becali, ei nu se vor mai simți parte a acestui club. Era doar o soluție, o idee care mi-a venit când eram foarte supărat. Fanii trebuie să se simtă importanți și respectați.

- Să ne imaginăm că în sezonul viitor vor fi două echipe Steaua. Ce viitor ar avea echipa dumneavoastră?
- Ei (CSA Steaua București) nu pot participa la un nivel înalt de competiție pentru că legea nu permite unei echipe ce aparține de un departament politic sau al Guvernului, precum Ministerul Apărării, să facă parte din prima ligă. Ei au nevoie de milioane pentru a investi în club doi sau trei ani pentru a ajunge în prima sau a doua divizie. Dar ei au nevoie de bani. Și nu îi au. Au nevoie de 10 milioane de euro pe an. Steaua este echipa care face performanțe pentru fani, câștigă trofee, joacă meciuri. Rezultatele vor veni cu Becali. Știu cum să fac asta și am banii să continuu să fac asta. Vreau să fac lucruri mari cu Steaua. Dar trebuie făcute mari sacrificii. Banii nu vin din buzunarul meu, ci din dorința lui Dumnezeu. Nu vreau să spun „am făcut asta” sau „am făcut cealaltă”. Dumnezeu acționează prin mine.

- Clubul dumneavoastră are binecuvântare divină?
- (pauză) Când ai o companie, să spunem o fabrică de vinuri, strugurii și producția vinului nu există datorită muncitorilor. Este darul lui Dumnezeu și dorința lui Dumnezeu care se îndreaptă spre proprietarul acelei vii. Dumnezeu îi binecuvântează pe proprietarii de vii. Muncitorii sunt doar oamenii plătiți pentru a-și face treaba. Pentru mine, Steaua este o afacere și Dumnezeu mă va ajuta după sufletul meu și nu după sufletul jucătorilor mei pentru că aici este inima mea și afacerea mea. Jucătorii sunt aici doar pentru a servi clubul și sunt plătiți pentru asta. Iar dacă Dumnezeu ajută această echipă a Stelei, mă va ajuta pe mine. Nimic nu poate fi făcut fără voia lui Dumnezeu. Steaua a învins-o pe Chelsea cu 1-0. Salariul unui singur jucător de-al lor făcea cât întreaga valoare a Stelei. Ce am făcut eu cu Steaua are legătură doar cu Dumnezeu.
 
Este binecuvântarea Domnului. Este imposibil să faci aceste lucruri cu asemenea resurse împotriva cluburilor cu care concurăm. Fotbalul este un război al banilor. Bugetul nostru este de 10 milioane de euro pe an. Iar cluburile din Anglia au bugete de 400 de milioane de dolari. Nu poți concura. Este imposibil. Echipele din afară au jucători din toată lumea. Iar noi avem jucători doar din România și din țările de nivelul nostru. Am făcut tot ceea ce am făcut doar pentru că Dumnezeu m-a ajutat.