Ieri seară s-a decis finala Ligii Campionilor din acest an. Va fi una 100% englezească. Ajax Amsterdam, echipa puștilor olandezi, a pierdut calificarea în ultimul minut al prelungirilor, în fața celor de la Tottenham.

Și odată cu meciul, s-a pierdut și șansa de a mai vedea câștigând acest trofeu o echipă din alte țări decât cele patru mari: Anglia, Spania, Italia și Germania. Pentru că nu știu dacă știți, dar în ultimii 25 de ani, au fost doar 3 câștigătoare din alte țări decât cele patru menționate mai sus, iar două dintre aceste trei s-au impus în 1993, respectiv 1995.

Această competiție nu mai este a campionilor, ci este a spectacolului și mai precis, a banului. În momentul în care ei au decis ca în competiție să participe și alte echipe decât câștigătoarele campionatelor naționale, s-a semnat certificatul de deces al unei întreceri bazată pe lupta sportivă și s-a semnat certificatul de naștere al uneia bazată pe economie. 

Pe 7 mai sărbătorirăm câștigarea trofeului de către Steaua București, o echipă din România. În actualul format al competiției, acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată. Așa cum niciodată nu o să mai vedem vreo câștigătoare din Serbia, din Olanda, din Portugalia, din Turcia, Belgia sau Republica Cehă. Nici rușii, ucrainenii, bulgarii, croații sau ungurii nu au vreo șansă. Și sincer, nici francezii nu cred că au: excepția PSG - umflată artificial cu banii arabilor - joacă singură în campionat și lipsa concurenței își spune cuvântul. Italia se află cam în aceeași situație, cu Juventus în rolul lui PSG.

Din competitori, mai mult de jumătate dintre țările Europei au devenit spectatori într-o competiție rezervată celor puțini și extrem de bogați.
 
Unii ar putea spune că asta e rezultatul corect, dat fiind că s-a liberalizat piața fotbalului. Dar în realitate, nu este deloc așa: ce șansă aveau țările secătuite de comunism să concureze, liber, cu cele care s-au dezvoltat în pace? Căci dacă scoți un om din captivitate după 20 de ani și-l pui să alerge lângă unul ce s-a pregătit de curse, în liniște, ce șanse va avea? Din păcate, ca și cu alte ocazii, la începutul anilor 90 Occidentul a simțit slăbiciunea și a „mușcat” imediat.

Actuala Ligă e o farsă de la cap la coadă. „Campion”, conform dex-ului este „ o Persoană, echipă etc. care cucerește primul loc într-o competiție sportivă”.  Din cauza modelului competițional impus de 20 de ani încoace, avem oportunitatea de a a alege Campioana Europei dintre o echipă care nu a mai câștigat campionatul național de 30 de ani și una care nu l-a mai câștigat de peste 50. Halal!