Ieri seară s-a decis finala Ligii Campionilor din acest an. Va fi una 100% englezească. Ajax Amsterdam, echipa puștilor olandezi, a pierdut calificarea în ultimul minut al prelungirilor, în fața celor de la Tottenham.

Și odată cu meciul, s-a pierdut și șansa de a mai vedea câștigând acest trofeu o echipă din alte țări decât cele patru mari: Anglia, Spania, Italia și Germania. Pentru că nu știu dacă știți, dar în ultimii 25 de ani, au fost doar 3 câștigătoare din alte țări decât cele patru menționate mai sus, iar două dintre aceste trei s-au impus în 1993, respectiv 1995.

Această competiție nu mai este a campionilor, ci este a spectacolului și mai precis, a banului. În momentul în care ei au decis ca în competiție să participe și alte echipe decât câștigătoarele campionatelor naționale, s-a semnat certificatul de deces al unei întreceri bazată pe lupta sportivă și s-a semnat certificatul de naștere al uneia bazată pe economie. 

Pe 7 mai sărbătorirăm câștigarea trofeului de către Steaua București, o echipă din România. În actualul format al competiției, acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată. Așa cum niciodată nu o să mai vedem vreo câștigătoare din Serbia, din Olanda, din Portugalia, din Turcia, Belgia sau Republica Cehă. Nici rușii, ucrainenii, bulgarii, croații sau ungurii nu au vreo șansă. Și sincer, nici francezii nu cred că au: excepția PSG - umflată artificial cu banii arabilor - joacă singură în campionat și lipsa concurenței își spune cuvântul. Italia se află cam în aceeași situație, cu Juventus în rolul lui PSG.

Din competitori, mai mult de jumătate dintre țările Europei au devenit spectatori într-o competiție rezervată celor puțini și extrem de bogați.
 
Unii ar putea spune că asta e rezultatul corect, dat fiind că s-a liberalizat piața fotbalului. Dar în realitate, nu este deloc așa: ce șansă aveau țările secătuite de comunism să concureze, liber, cu cele care s-au dezvoltat în pace? Căci dacă scoți un om din captivitate după 20 de ani și-l pui să alerge lângă unul ce s-a pregătit de curse, în liniște, ce șanse va avea? Din păcate, ca și cu alte ocazii, la începutul anilor 90 Occidentul a simțit slăbiciunea și a „mușcat” imediat.

Actuala Ligă e o farsă de la cap la coadă. „Campion”, conform dex-ului este „ o Persoană, echipă etc. care cucerește primul loc într-o competiție sportivă”.  Din cauza modelului competițional impus de 20 de ani încoace, avem oportunitatea de a a alege Campioana Europei dintre o echipă care nu a mai câștigat campionatul național de 30 de ani și una care nu l-a mai câștigat de peste 50. Halal!


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews