ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


În România, sunt cluburi de fotbal patronate de oameni de afaceri și de instituții ale statului. Există însă și cazuri inedite, când patronul este chiar ... galeria! Și ce poate fi mai rău decât să îți superi și patronul, și suporterii în același timp?!
 
Politehnica Timișoara este modelul de succes din fotbalul românesc. Acum cinci ani, când vechea Poli a intrat în faliment, suporterii au mers să ajute o echipă de amatori din liga a cincea. Clubul aparține de Institutul Politehnic, dar, în realitate, galeria este adevăratul patron. "Salariile, primele jucătorilor, organizarea competiției, deplasările, masă, casă... Tot ce înseamnă banii cash, vin de la suporteri", spune Marius Cociu, managerul sportiv.

Poli are aproape 500 de "socios", unii dintre ei din Germania și Marea Britanie. Aceștia achită taxe anuale între 100 și 1.000 de lei, dar își plătesc apoi și biletele la meciuri și contribuie la cutia cu donații. Tot suporterii fac rost de sponsorizări și cheltuie bani la partenerii clubului (baruri, magazine, locuri de recreere) pentru ca o parte din încasările acestora să ajungă la Poli. La schimb, fanii primesc un vot în Adunările Generale, care se țin o dată la trei luni. Acolo, se renunță la fulare și cântece și se trece la întocmit rapoarte și analize. "E greu, suntem simpli suporteri care ne-am văzut puși în față faptului împlinit, de a avea o echipă de fotbal", recunoaște Sebastian Novovic, liderul Peluzei Sud

Sistemul funcționează însă perfect. Toate salariile sunt achitate la timp, iar echipa visează ca la anul să lupte pentru promovarea în Liga I. Anul acesta, Poli s-a salvat la limită, a fost prima peste linie. "E un club unic în România. Nu mai zic la meciuri, galeria te face să te simți cu adevărat fotbalist. Am mai văzut asemenea atmosferă doar la Rapid, care e înfrățită cu Timișoara", se mândrește Ioan Mera, fundașul care a adunat 80 de meciuri în Ligă I și nouă prezențe în Europa League. 

"Suporterii s-au ridicat mult peste ce înseamnă prestația jucătorilor. Totdeauna, ne-au transmis și nouă, și jucătorilor că pe ei îi interesează atitudinea. Sezonul viitor o să facem mai mult. Suntem obligați", promite Marius Cociu, managerul sportiv.

Fanii lui Poli au primit sfaturi de la "colegii" din Austria, care au condus destinul lui Austria Salzburg. La cântece, se aseamănă însă mai mult cu Liverpool. "<Zi cu soare, fără soare, noi la Poli tot venim!> Asta e <You'll Never Walk Alone>-ul nostru", spune liderul galeriei.

Nu e însă ușor să joci la Poli. "La fiecare meci, unii dintre ei ne aduc critici. Îi înțeleg, pentru că ei sunt sprijinul nostru. Ne mai și înjură, dar, personal, nu bag în seamă", povestește mijlocașul Vlad Bîte. "Au mai avut și ei supărările lor. Mai ales după meciul cu UȚA. E normal, după ce te bate UȚA cu 3 la 0", îl completează Ioan Mera.

"La nervi, și în familie te mai înjuri, dar nu ținem supărare. Îi iubim pe jucători!", explică Sebastian Novovic, șeful Peluzei Sud .

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews