Declarat cel mai bun jucător al Campionatului Mondial din Rusia, croatul Luka Modrici a fost în copilărie la fel ca milioane de alți copii de vârsta sa din Balcani. 

Crescut într-un sat de munte din Croația, micuțul Luka își petrecea timpul ajutându-i pe părinți în gospodărie.

Într-o astfel de ipostază a fost surprins, în anii 90, de către documentaristul Pavle Balenovici. Acum aproape 30 de ani, acesta a filmat un documentar despre aventura sa în a găsi cea mai potrivită „casă pentru puiul de lup pe care îl avea.

Aventura l-a dus până în munții Verebit din Croația, unde s-a împrietenit cu un om pe nume Stipe Modrici.

Zilele trecute, Pavle Balenovici a publicat pe Youtube un scurt clip din documentarul realizat atunci. În secvențe apare și Stipe Modrici, împreună cu fiul său Luka, în timp ce acesta din urmă mâna o turmă de capre.

„Familia Modrici era oameni de bun simț, buni. I-am vizitat de oricâte ori am pleca să filmez viața sălbatică din munți. Totul se întâmpla în 1990, cu puțin înainte ca războiul să le distrugă casele”, a scris el.

„Abia acum câțiva ani am primit niște informații despre băiețelul care strângea turma tatălui. Băiețelul a devenit un faimos jucător croat, Luka Modrici”, a adăugat el.

Cel mai bun fotbalist al Cupei Mondiale a fost crescut în Modrici, un sătuc ce face parte din Zaton Obrovacki, o comună de pe versantul sudic al Muntelui Velebit, aflat la 40 de kilometri de orașul Zadar din Croația.

Când a izbucnit războiul, familia Modrici a fost nevoită să-și părăsească locuința, ajungând să trăiască în hoteluri din orașul Zadar.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews