Un fotbalist care a câștigat campionatul în România acum câțiva ani le-a povestit celor de la cotidianul britanic „The Independent” despre motivele care l-au făcut să abandoneze fotbalul la 28 de ani, pentru a emigra în Germania. Povestea lui Laurențiu Petean, campion național cu Oțelul Galați în 2011, a fost preluată de Ziarul Românesc.

 „Răvășit de corupție și de o conducere defectuoasă, fotbalul românesc este în criză, iar jucătorii au început să plece” este titlul articolului din „The Independent” care prezintă povestea lui Petean. Jurnaliștii britanici evocă dificultățile financiare cu care se confruntă fotbalul românesc, ce duc deseori la meciuri aranjate, amintesc de cazurile cluburilor Unirea Urziceni și Oțelul Galați, care s-au prăbușit după ce au câștigat titlul și de cercetarea FIFPro, conform căreia 75% dintre jucători nu sunt plătiți la timp, ceea ce plasează România pe penultimul loc la acest capitol, din cele 31 de țări care au făcut obiectul studiului.

„În România nu este posibil să-ți construiești un viitor jucând fotbal”, le-a spus Petean jurnaliștilor britanici. 

Născut la Galați, Petean și-a făcut junioratul la Oțelul, apoi a evoluat la Delta Tulcea, a revenit la Oțelul și și-a încheiat cariera la Dacia Unirea Brăila, în Liga a II-a. „Am reușit să câștig campionatul cu Oțelul Galați, echipa din orașul meu natal. Fiecare jucător vrea să câștige un titlu, iar să faci asta cu formația favorită este incredibil. A fost o mare surpriză pentru toată lumea, nimeni nu s-a așteptat că puteam câștiga deoarece eram o mică echipă din România. Dar grupul și antrenorul Dorinel Munteanu au făcut diferența”, a declarat jucătorul. 

El spune că fotbaliștii sunt tentați să aranjeze meciuri pe bani, pentru că de cele mai multe ori nu își primesc salariile. „Este ușor să înțelegi că există o mare tentație să iei bani (n.r. – ilegal), deoarece majoritatea jucătorilor nu sunt plătiți. Până acum, doar CFR Cluj și Steaua erau cluburi solide, care puteau garanta plata salariilor în mod regulat către jucători. Din acest motiv unii aranjează meciuri și există fotbaliști și antrenori corupți”, spune Petean.

El a luat decizia de a se retrage și de a pleca în Germania după ce a avut o discuție cu mama sa.

„Stăteam acasă cu mama mea și vorbeam cu ea despre viața mea în fotbal. După două ore de discuții, am luat decizia să mă opresc și să plec. Nu am bani, am jucat 23 de ani doar din plăcere și nu pot juca fotbal 100 de ani. Mama mea are probleme cu cancerul și ultima mea echipă nu mi-a plătit salariul de cinci luni, așa că am decis să nu mai joc fotbal și să îmi găsesc o slujbă ca să am un salariu regulat. Când i-am spus mamei, ea a plâns cu un ochi, și cu celălalt a zâmbit. Știe cât de mult iubesc fotbalul, și asta am făcut toată viața, dar a realizat că sunt un adult și trebuie să fac ceva pentru viața mea, să trăiesc construindu-mi un viitor. În România, asta nu este posibil jucând fotbal. Mama mea vrea să mă vadă fericit și singurul lucru care mă făcea să zâmbesc era antrenamentul. În cele două ore din fiecare zi uitam totul, de cancerul mamei mele, de faptul că nu m-au plătit, discuțiile din familie despre bani”, a afirmat gălățeanul.

Petean a plecat în Germania, la Freiburg, unde s-a angajat la un hotel. Acolo s-a întâlnit cu un fost coechipier, Bogdan Spătaru, și cei doi joacă în timpul liber la o echipă de amatori, SV Jechtingen.

„Astăzi este prima mea zi de muncă, prima din viața mea. Am 29 de ani și asta nu este ceea ce aș fi făcut în viața mea. Iubesc fotbalul mai mult decât viața. Dar… Acum sunt la Freiburg, lucrez într-un hotel, fac de toate”.

La începutul acestei luni, Petean le-a trimis o scrisoare emoționantă coechipierilor săi, pe care a postat-o pe pagina sa de facebook:

„Vreau să va mulțumesc că ați fost alături de mine, zi după zi, oră de oră, antrenament după antrenament, meci după meci. Mulțumesc celor care au fost lângă acest grup frumos (staf, conducere, suporteri) și au făcut tot ce le stă în putere să ne susțină moralul și ne dea încrederea de care aveam nevoie. E foarte greu să accept că nu voi mai face parte din această familie minunată. M-am simțit cu adevărat «eu» și regret că a venit clipă de a pleca de lângă voi. Mereu mă voi gândi la voi că la o a două familie, o familie unită, de care nu aș fi vrut să mă despart niciodată. Cu siguranță îmi vor lipsi multe, dar pot doar să mă bucur că v-am cunoscut și că mi-ați oferit unii din cei mai frumoși ani din viață mea! Aș avea atâtea să va spun, dar mă rezum la a vă da același sfat pe care l-am primit și eu și voi zilele trecute: Rămâneți plini de entuziasm și nu va pierdeți încrederea în voi.”