Ilie Năstase, cel mai titrat jucător de tenis român și primul număr 1 din istoria clasamentului mondial masculin, împlinește, marți, vârsta de 70 de ani.

Născut la Bucureși în 1946, el a devenit figura centrală a tenisului mondial. Nebun pe teren, revoltător chiar, cu un talent de neînțeles, Ilie Năstase a strâns 88 de titluri în întreaga sa carieră.

 La simplu, Năstase a câștigat două turnee de Mare Șlem: US Open în 1972, și Wimbledon, un an mai târziu. A mai fost campion de alte patru ori la turneul Masters: 1971, 1972, 1973 și 1975. În 1974, a pierdut finala aceluiași turneu împotriva tenismenului argentinian Guillermo Vilas.

La dublu, Ilie Năstase s-a impus la trei turnee de Mare Șlem. La Roland Garros, în 1970, alături de Țiriac, și cu Jimmy Connors la Wimbledon și US Open, în 1973, respectiv 1975. A jucat și la dublu mixt și a câștigat împreună cu Rosemary Casals, din Statele Unite ale Americii, două titluri la Wimbledon, în 1970 și 1972. În Cupa Davis, a fost finalist de trei ori, în 1969, 1971 și 1972, alături de Ion Țiriac.

Într-un sondaj realizat în 2005 de Tennis Magazine, Ilie Năstase a fost ales pe locul 28 în topul celor mai buni 40 de jucători de tenis din ultimii 40 de ani. A fost desemnat cel mai bun sportiv al anului în România în patru rânduri: 1969, 1972, 1973, 1974.

Năstase va fi decorat astăzi de către președintele Klaus Iohannis într-o ceremonie ce se va desfășura la Palatul Cotroceni.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews