Românca Simona Halep și sârbul Novak Djokovici sunt campionii din 2019 ai turneului de Mare Șlem de la Wimbledon: ambii provin din Balcani și sunt creștin-ortodocși.

Imediat după finala câștigată în fața Serenei Williams, Simona Halep s-a pus în genunchi, însemnându-se cu semnul crucii.


Nu este prima oară când sportiva constănțeancă își mărturisește public credința: după fiecare partidă, ea se însemnează cu semnul crucii, indiferent de rezultat. 
La un alt turneu de Mare Șlem de anul acesta, Open-ul Australiei, felul în care s-a închinat Simona i-a impresionat pe organizatori, aceștia capturând momentul și publicându-l pe contul oficial de Twitter al competiției, după cum ActiveNews a relatat la vremea respectivă. 

În 2018, Simona a fost decorată cu cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Tomisului, Crucea Sfântului Andrei, de către ÎPS Teodosie.

La rândul său, Novak Djokovici a fost decorat în 2011 cu Ordinul Sfântul Sava pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Bisericii Serbiei, de către Patriarhul Irineu. Nu de puține ori, sârbul s-a însemnat pe teren cu semnul Crucii, uneori îngenunchiind în fața publicului.

Sârbul poartă la gât o cruce pe care a primit-o din partea Mănăstirii Hilandar de la Muntele Athos, așa cum anunța presa de la Belgrad anul trecut.

Comentând performanțele celor doi sportivi, scriitorul și teologul Mihail Neamțu, a spus că acestea demonstrează că răsăritenii sunt capabili de performanțe uriașe.

„Mi-am permis să sugerez într-o postare anterioară că Simona Halep și Novak Djokovici au reușit performanțe uriașe în tenis, deși provin din „culturi minore” (Lucian Blaga), țări relativ mici (Serbia și România) și, totodată, din spațiul ortodox.


Într-o lume în care ni se spune mereu că Ortodoxia e cauza înapoierii economice și a stagnării sociale (de la Samuel Huntington la ... Sorin Ioniță), am vrut să sugerez (delicat) că și creștinii răsăriteni sunt capabili de performanțe uriașe.

Nu, nu suntem predestinați la eșec, resemnare, prostie sau retardare. Dimpotrivă. Dumnezeu ne cere să creștem și să ne înmulțim talantul. În rest, voie bună și urări cordiale tuturor (indiferent de mărimea la pantof, culoarea părului, ascuțimea nasului, religie și, desigur, orientare sexuală)”, a notat Neamțu.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews