ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


1 mai rămâne un reper trist pentru iubitorii de Formula 1, după ce în 1994 Ayrton Senna avea să participe la ultima sa cursă. În urmă cu 27 de ani, legendarul pilot lua startul la Marele Premiu din San Marino, cursă pe care nu avea s-o mai încheie în viață. O ieșire din decor la viteza de 300 de kilometri pe oră i-a fost fatală, rămânând în istorie drept unul dintre cei mai buni sportivi din Formula 1 (accidentul poate fi văzut aici).

Într-un deceniu de activitate, Ayrton Senna a cucerit trei titluri de campion mondial în Marele Circ (1988, 1990, 1991) și a înregistrat 80 de clasări pe podium, cu 41 de victorii și 65 de plecări din pole-position. De-a lungul carierei, brazilianul a pilotat pentru patru constructori: Toleman (1984 - sezonul de debut), Lotus (1985-1987), McLaren (1988-1993) și Williams (1994).

Oficial, Ayrton Senna a murit la doar 34 de ani, din pricina unei suspensii care, în urma impactului puternic, a sărit în habitaclul pilotului și i-a perforat viziera căștii, lovindu-l în zona ochilor și provocându-i fracturi craniene, o ruptură a arterei temorale și leziuni ale creierului. După acest accident, normele de securitate pentru piloți și monoposturi au crescut, începând cu schimbarea căștilor și continunând cu modul în care se desfășurau circuitele. De menționat că Ayrton Senna a fost desemnat sportivul secolului în Brazilia, depășind un alt nume răsunător, cel al fotbalistului Pelé.

 Multă lume consideră că ACESTA este cel mai spectaculos tur de circuit al tuturor timpurilor - Ayrton Senna la Donington în 1993.