ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 28 august 2018 a început, oficial, demolarea Stadionului „Steaua” din București. Proprietarul arenei, Ministerul Apărării Naționale, a realizat o scurtă ceremonie pentru a marca această ocazie.

Mai întâi, a fost un meci demonstrativ între două echipe de juniori și apoi, mai multe glorii ale clubului Steaua au primit câte o părticică din gazon și au spus câteva cuvinte.

Anghel Iordănescu, unul dintre marii jucători și antreori ai echipei Steaua, a povestit cum s-a transformat locul din dreptul Bulevardului Ghencea într-o mare arenă.

„N-am putut să mă obișnuiesc cu gândul și am emoții. Pentru că aici este Templul fotbalului românesc, pentru că aici s-a scris o parte din istoria fotbalului nostru, aici au avut loc cele mai mari performanțe atât ale Stelei, cât și ale echipei naționale.

În 1961 am pășit pentru prima dată pe acest stadion, în acest complex sportiv. Erau doar două terenuri de fotbal și un câmp imen. Imens! Cu timpul, totul s-a transformat. Aveam acest stadion modern, la vremea aceea, aveam o bază sportivă, care mai apoi s-a transformat în Complexul Sportiv.
Aici au adus performanțe Lăcătuș, Bumbescu, Iovan, Tudorel Stoica, Pițurcă, Boloni, aici au evoluat o mare parte dintre marii noștri jucători pe care cu toții ni-i amintim. Chiar dacă au venit ca adversari, au jucat aici și Mircea Lucescu și Cornel Dinu si Rică Răducanu și Domide.

Aveam 11 ani când am ajuns pe acest stadion. Aici a fost și casa mea. Mi-am petrecut o mare parte din cariera și din viața mea sportivă. Este greu să vorbești despre stadionul Steaua, este greu să nu spui că și echipa națională a avut ani buni de glorie petrecuți aici. S-au obținut cele mai importante calificări. 
De mâine totul va fi aici în transformare. Sunt convins că se va construi un stadion ultramodern, performanțe vor veni din nou și suporterii, oamenii de fotbal vor avea în amintire Stadionul Ghencea, stadionul Steaua”, a spus Anghel Iordănescu.

Antrenorul echipei sub 21 de ani a României, Mirel Rădoi, a amintit și el despre legăturile sale cu acest vechi stadion.

„Nu exagerează niciun suporter care spune că aici se află Casa Fotbalului Românesc, Templul Fotbalului Românesc. Când am ajuns aici prima dată, m-am descălțat și am pășit pe acest gazon. Era un vis împlinit pentru mine. Îl văzusem doar la televizor... Trebuie să transmitem mai departe senzațiile trăite pe acest gazon, în camerele de aici, jucătorilor. Nu văd doar o echipă care va juca aici, acest stadion poate fi una dintre arenele care va găzdui cele mai importante meciuri. Va veni vremea când aici va evolua și echipa națională", a afirmat Mirel Rădoi, aflat la stadion printre invitații speciali, conform DigiSport.
 
Stadionul „Steaua” sau Ghencea, așa cum a mai fost denumit, a fost construit în 1974 și inaugurat cu un meci Steaua - OFK Belgrad, scor 2-2. De-a lungul timpului, arena și-a căpătat supranumele de „Templul fotbalului românesc”, datorită performanțelor obținute aici de către Steaua și echipa națională de fotbal a României.

În ultimii ani intrase într-o stare avansată de degradare din cauza neînțelegerilor dintre MAPN și echipa de fotbal Steaua, astfel încât nimeni nu a mai investit în arenă.

Pe același loc se va construi un stadion nou, cu o capacitate de 30.000 de locuri, care să găzduiască meciuri pentru Euro 2020.
 
Sâmbătă, 1 septembrie, este ultima zi în care fanii își pot lua adio de la acest stadion.