ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alpinistul Horia Colibășanu a cucerit cel mai înalt vârf de pe pământ, după 12 ore de ascensiune, fără oxigen și fără șerpași, informează EVZ.

„În vârstă de 40 de ani, de meserie medic stomatolog, timișoreanul Horia Colibășanu a dus alpinismul românesc pe cea mai înaltă culme, la propriu. Bănățeanul a cucerit vârful Everest (8.848 m), din munții Himalaya, ieri dimineață, la ora 06.20 (ora României), după un parcurs de 12 ore. Cucerirea Everestului fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor de către Colibășanu a dus la o premieră pentru alpinismul românesc, dar și o performanță sportivă remarcabilă la nivel internațional”, scrie Evenimentul Zilei.

Conform sursei citate, alpinistul ar fi cheltuit 70.000 de euro pentru a reuși această performanță, împărțiți astfel: 18.000 de euro l-a costat pe Horia seria antrenamentelor premergătoare ascensiunii finale, pe care le-a efectuat prin diverse meleaguri, iar restul de 52.000 de euro s-au cheltuit pentru întreaga aventură din Munții Himalaya (echipament, cort special ș.a.). Spre exemplu, alpinistul român a avut nevoie de o masă pe zi, în funcție de necesarul caloric și proteic de care avea nevoie.
 
Costul unei „mese”, în Himalaya, varia între 180 și 270 de euro (8 euro costa o cană cu ceai)!Conform EVZ Horia Colibășanu a plecat spre Everest cu trei kilograme de slănină și trei kilograme de cârnați. Timișoreanul a evitat prăjirea acestora și a preferat să facă din cârnați „un fel de ciorbă”.