24 februarie 1987. Stadionul „Louis II” din Monte Carlo. Steaua București câștiga Supercupa Europei, după ce învingea, cu 1-0, câștigătoarea Cupei Cupelor de la acea dată, formația Dinamo Kiev.

Antrenorul Anghel Iordănescu trimitea în teren atunci pe Dumitru Stângaciu - Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu - Lucian Bălan, Tudorel Stoica, Ladislau Boloni, Gică Hagi (înlocuit cu Gabi Balint în minutul 84) - Marius Lăcătuș (înlocuit cu Mihai Majearu în minutul 89) și Victor Pițurcă.

De cealaltă parte, Dinamo Kiev venea pe banca tehnică cu legendarul antrenor Valeri Lobanovski, dar și cu Oleg Blohin, un veteran în naționala URSS, cu 42 de goluri marcate, Alexei Mihailicenko, tranferat ulterior la gruparea italiană Sampdoria sau Aleksandr Zavarov, care s-a transferat la Juventus Torino, pentru care a jucat 60 de partide.

Steaua avea moralul ridicat, în urma cu aproape un an devenise prima echipă din Europa de Est câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni (7 mai 1986, 2-0 după penalty-uri, cu spaniolii de la FC Barcelona) și il transferase de la Sportul Studențesc pe Gheorghe Hagi, cel care avea să devină eroul meciului.

Chiar înaintea finalului primei reprize, Tudorel Stoica a fost faultat la aproximativ 20 de metri de poarta Kievului. Arbitrul italian Luigi Agnolin a dictat lovitură liberă, care a fost executată impecabil de Hagi. Balonul a ricoșat din zidul advers și a poposit între buturile unui Viktor Cianov, derutat de mișcarea deviată a balonului.

O repriză mai târziu, arbitrul fluiera sfârșitul meciului, iar Steaua își trecea în palmares prima (și singura) Supercupă a Europei câștigată de o echipă românească.

Gheorghe Hagi despe momentul magic de acum 30 de aniÎnregistrarea completă a meciului


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews