ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 15.07.Și, uite așa, a căzut cortina: în doi timpi și șase mișcări. O finală frumoasă, cu șase goluri și încă o „legiune străină” a Franței care aduce glorie patriei. Ambiția croaților nu a mai fost de ajuns în fața exploziilor fotbalistice detonate atât de spectaculos de un Mbappe sau Pogba. 
 
Câștigători morali ai unui Mondial încă organizat drept competiție între țări și, teoretic, între cei mai buni fotbaliști ai acestora, rămân croații. Clasament final oficial: Franța, Croația, Belgia. Concluzii și dileme oficiale finale: cu o Franță și o Belgie dominate de jucători străini și cu un fenomen de „internaționalizare” a naționalelor tot mai accentuat și accelerat, oare se mai potrivește să le zici competițiilor Campionat Mondial sau European? Nu cumva ar trebui ajustate nițel denumirile? Bon jour, FIFA! N-ar merge o Ligă a Internaționalelor, o Cupă a Globalizării, un Campionat al Deznaționalizării Fotbalistice?
 
Jos pălăria pentru organizare! Primul Mondial găzduit de Europa de Est a fost un un real succes: spectacol, rânduială, siguranță. Aproape că îți vine să crezi că și goana aia prin teren de la finală a fost una acceptată, de dragul spectacolului. Și o bună ocazie de făcut diplomație ceva mai neîncorsetată. Pe care a făcut-o fiecare după cum a putut. Manuele, Manuele... îți arde de zâmbete, tandrețuri și Kolindat? Las` că vezi tu acas`…
 
Trăiască fotbalul! Peste doi ani vom avea meciuri și la București, la Euro 2020, iar peste patru ani va fi Mondialul de iarnă din Qatar. Din toamnă, Contra și băieții noștri au treabă alături de Serbia, Muntenegru și Lituania în Liga Națiunilor. Până atunci, ne întoarcem la campionatul nostru, care începe în câteva zile. Și care a avut în Supercupă o partidă mult mai palpitantă decât meciul dintre Anglia și Belgia. Spasibo and au revoir, Rusia 2018!

............................................................................................................................................................................ 
Finala- fotbal și filosofie 
Făcuse Anglia 1-0 din minutul 5, după golul înscris de Trippier din lovitură liberă dar…vorba lui Luka Modrici, după meci: ar fi trebuit să fie mai smeriți și să își respecte oponenții mai mult! Deși obosiți de partidele cu prelungiri jucate după grupe, croații îi bat pe englezi și ajung pentru prima oară în istorie în finala unui Campionat Mondial. Englezilor nu le-a ieșit păstrarea rezultatului așa cum le-a ieșit francezilor în partida cu Belgia și vom avea o finală pentru care nu știu câți de pe planetă ar fi pariat la începutul Mondialului: Franța-Croația!
 
Jos pălăria pentru vecinii noștri: au demonstrat că pot pe forțele lor, cu talentele fotbalistice din țara lor. Croația este cea mai „națională” dintre echipele europene care au ajuns la Mondialul din Rusia, Franța cea mai „internațională”. Poate tocmai de aceea, pe lângă duelul fotbalistic, finala ne propune și o ciocnire aproape demnă de ora de filosofie. În finala mică, englezii pot răzbuna înfrângerea din grupe în fața Belgiei. Dacă… or putea! Căci, parcă, prea puțin englezește mai joacă Anglia. Iar Belgia a pierdut în fața Franței și cu ghinion. 
 
Așadar: campioană mondială în 1998, naționala Franței va juca a treia sa finală la un turneu mondial de fotbal. De celalaltă parte, selecționata Croației s-a calificat în premieră în finala Cupei Mondiale, depășindu-și astfel performanța obținută în 1998, când a câștigat medaliile de bronz. Finala Campionatului Mondial 2018 între Franța și Croația va avea loc duminică, pe stadionul Lujniki din Moscova, precedată de finala mică de sâmbătă, de la Sankt Petersburg, dintre Belgia și Anglia. Cum mai trec lucrurile faine, domnule!

...................................................................................................................... 
Franța sau Belgia? 
Dacă e marți, e Belgia, zice titlul unui film mai vechi. Ăsta nou, de la Sankt Petersburg, zice înainte de vizionare că Franța a bătut Belgia de fiecare dată în confruntările de la turnee finale: 3-1 in 1938, 4-2 în finala mică din 1986 și 5-0 la Euro 84, ''cocoșii'' obținând după aceea trofeul continental. Dar mai zice și că, per total, belgienii conduc cu 30 de victorii în meciurile directe cu francezii, care au doar 24 de succese, alte 19 partide încheindu-se la egalitate. Ultima confruntare a avut loc în 2015, un meci amical câștigat de belgieni cu 4-3 pe Stade de France. Practic, în „orașul țarilor”, se consumă marți, de la ora 21:00, un nou episod al unei vechi rivalități!
 
Semifinaliști în 1986, belgienii visează la prima lor finală mondială. Au sosit în Rusia cu unul dintre cele mai bune loturi, însă marele succes e că au reușit să stabilească excelente legături de joc între marile vedete ale echipei. Forța grupului și bucuria de a juca împreună s-au văzut în două momente cheie: când au fost conduși de Japonia cu 2-0 și apoi în sferturi, cu Brazilia. Și se mai vede în ceva: nu mai puțin de 9 marcatori diferiți și-au trecut numele pe tabela de marcaj la acest turneu final.
 
De partea cealaltă, francezii în frunte cu Didier Deschamps au fost criticați de curând pentru faptul că au o mie de fețe și nicio identitate. Ei, bine, fix asta s-a transformat într-un veritabil atu la Mondialul din Rusia. În grupe, Franța a fost formație pragmatic până la urâțenie a jocului, apoi contra Argentinei s-a transformat într-o formație extrem de spectaculoasă, pentru ca împotriva Uruguayului să fie foarte solidă defensiv și de o eficiență maximă. Trei echipe diferite ale Franței? Nu, aceeași, dar capabilă să interpreteze partituri diferite. Să vedem pe care o pune în scenă în această seară!
 
PS: Aaaa…să nu uit: flamando-valonii sunt ceva mai belgieni decât sunt francezi trupeții lui Deschamps. Așa zic gazetarii ăia indieni, despre care vorbirăm mai jos: 78,3% dintre jucătorii Franței și 47,8% dintre cei ai Belgiei sunt migranți. Hai cu „mondialele”, către finală!  

 .................................................................................................................................................... 
Cam așa arată o finală de Mondial! 
Nu, nu la meciul dintre englezi și suedezi mă refer. Ăla a fost...2-0 pentru Anglia și cam atât. Ce meci fabulos au făcut Rusia și Croația!
 
Goluri, spectacol, schimbări tactice, dăruire, prelungiri, loteria loviturilor de departajare! Rusia a deschis scorul cu un șut splendid trimis de Cerișev din afara careului în minutul 31, croații au egalat în minutul 39 după o cooperare magistrală Mandzukici-Kramarici. În prima repriză ambele echipe au jucat dezlănțuit, spectaculos, pe contre și cu o fantastică risipă de energie. Registrul tactic s-a schimat în cea de-a doua, Rusia amintind prin jocul prestat de partida cu Spania. A rămas 1-1 după primele 90 de minute, într-un meci care deja arătase ca o adevărată finală de Mondial. A venit minutul 101, când senzația mea a fost că asist la ceva între magie și realizare de computer. Vida lovește din careu mingea cu capul și aceasta se scurge la milimetru printre coechipieri și apărători în poarta rușilor, lângă bară! Nebunie în tabăra croată, strângerea ultimelor puteri în cea rusă! Nimeni nu se predă în teren și vine minutul 115, când Fernandes egalează, tot cu capul, prin cea de-a patra bijuterie de gol a partidei. În continuare egal, 2-2, și după reprizele de prelungiri. Rușii au ratat două lovituri de departajare, croații doar una, și ajung în semifinala cu Anglia din 11 iulie, de pe Lujniki.
 
Ce meci, ce spectacol, ce epopee fotbalistică! Fiindcă TVR are și comentatori profesioniști, am să-l parafrazez pe cel al partidei din sfertul Rusia-Croația, căci merită: felicitări și cinste învingătorilor, cinste și onoare învinșilor!
 
În cealaltă semifinală, Franța dă piept la Sankt Petersburg cu Belgia, în 10 iulie. Așa fotbal, să tot fie! Hai cu euro-semifinalele!

 .................................................................................................................................................... 
Gata, începe Campionatul European! 
E clar că Mondialul ăsta va rămâne în istorie drept unul al surprizelor! Asta și pentru că este primul dintre cele 20 disputate în care niciuna dintre naționalele Braziliei, Germaniei sau Argentinei nu se află în semifinale. Sud-americanii dispar din competiție în sferturi, după ce Brazilia, cotată favorită la câștigarea turneului, pleacă spre casă, cot la cot cu Uruguay. Minutul 13 chiar a fost cu ghinion pentru brazilieni, care și-au băgat mingea în poartă prin Fernandinho. Belgienii i-au mai ajutat un pic să găsească drumul spre casă printr-un super-șut din afara careului al lui Kevin de Bruyne, care a făcut 2-0 în minutul 31. Neymar, ca pe linie moartă, goană nebună 76 de minute pentru un gol care nu i-a mai ajutat cu nimic pe brazilieni și Belgia ajunge în careul de ași ai fotbalului! 
 
E Belgia-Franța în semifinala de la Sankt-Petersburg, de pe 10 iulie! În cealaltă partidă, fără Cavani și victimă a unei erori de portar colosale, Uruguay pierde cu 2-0 în fața Franței. A fost un meci închis, cu prea puțin spectacol, în care sud-americanii au contat puțin în atac.Varane a deschis scorul, Muslera a făcut o gafă antologică la șutul lui Griezmann, iar poarta lui Lloris nu a fost pusă în pericol decât o dată, ocazie cu care portarul lui Tottenham a avut una dintre cele mai bune parade de la acest Mondial. Pe Cavani l-a văzut în teren doar buclucașul comentator de care am mai vorbit. Cred că se uita la alt meci, devreme ce la un moment dat vorbea despre un atac eșuat al argentinienilor. 
 
Oare cine ajunge în cealaltă semifinală a Mondialului devenit European? Moralul e ridicat în lotul Angliei, jucătorii simt că în Rusia au de-a face cu cea mai mare șansă de a repeta triumful de la Mondialul din 1966. Gareth Southgate a avertizat însă că Suedia va fi o adversară redutabilă în sferturi: „E al naibii de greu să joci împotriva lor".  Suedia practică un joc bine articulat și eficient, care a adus-o în postura de coșmar al echipelor mari. Ultima întâlnire dintre Anglia și Suedia la un Mondial s-a terminat 2-2, în faza grupelor din 2006. 
 
Foarte puțini s-ar fi așteptat ca Rusia să ajungă atât de departe la acest Mondial. Rușii au furnizat una dintre cele mai mari surprize, eliminând Spania. Partida cu croații se dispută la Soci și va reprezenta cea de-a patra întâlnire dintre cele două naționale. Până acum, rușii nu au ieșit niciodată victorioși. Rusia și Croația s-au întâlnit în preliminariile Euro 2008, ambele meciuri încheindu-se la egalitate, iar ultima înfruntare a avut loc în 2015, într-un meci amical, atunci când croații s-au impus cu 3-1. Croația e în sferturile Mondialului pentru a doua oară în istorie. În 1998 a ajuns până în semifinale, acolo unde a fost învinsă de Franța. Aș zice că rușii îi pot bate de data asta, dacă reușesc să repete maniera de joc din partida cu Spania. Să curgă fotbalul!
 
....................................................................................................................................................... 
Se trag sufletele, se încing socotelile 
Uite că Suedia a mai putut da o lecție. După ce a lăsat acasă Olanda și Italia și i-a luat fața Germaniei în grupă, trimite și „internaționala” Elveției la plimbărică. Morala, după traseul Suediei fără Zlatan: se poate ajunge departe și fără mari vedete. Cam la fel se poate zice și după meciul Angliei. Un lot tânăr, încă expus la erori mari precum cea de la golul egalizator marcat de columbeni în prelungiri, dar care vrea și trage cu dinții să ajungă mai departe. Va fi foarte interesant duelul dintre cele două echipe!
 
Și, uite așa, avem sferturile de finală stabilite: Uruguay-Franța și Brazilia-Belgia pe 6 iulie, Suedia-Anglia și Rusia-Croația pe 7 iulie. Meciuri de foc! Dar până s-or juca, dacă tot își trag ei sufletele în timp ce alții încing socotelile, să facem și noi câteva aruncări de priviri și ciuliri de urechi pe ici, pe colo…
 
La niscai parale, de exemplu. Într-un clasament al valorii echipelor realizat de transfermarkt.de la începutul turneului, Franța conduce detașat. Valoarea lotului francez este de 1,08 miliarde de euro! Brazilia este pe locul doi, cu o valoare a echipei de 952 de milioane de euro, urmată de Anglia, cu 874 de milioane de euro. Dintre echipele calificate în sferturi, cel mai puțin valorează Rusia: 161 de milioane de euro.
 
Sau la câte un studiu, dacă tot se apucară niște gazetari indieni să facă socoteli pe numărul migranților din echipele de la Mondial… Francezii sunt lideri și la acest capitol: 78,3% dintre jucătorii din lot sunt migranți, potrivit publicației Times of India. Urmează Belgia și Anglia cu câte 47,8%, ponderea străinilor în restul echipelor calificate în sferturi fiind mult mai mică. Voila!
 
Ca de obicei, nu lipsesc gafele comentatorilor. După ce a lansat la Mondialul din Brazilia originala expresie „pădure de picioare în careu” și a simțit nevoia să o repete în Rusia, comentatorul meciului Anglia – Columbia a mai slobozit o perlă: "Statele Unite este singura superputere fotbalistică care a trimis doi arbitrii de centru la acest campionat mondial." Mda…eu zic să vă gândiți bine ce faceți cu el, că și așa sunt astea două zile libere și poate descoperă flăcăul și poamele din pădurea de picioare, între timp!
 
Bine, fie, vă zic: țin cu Uruguay în sfertul ăla. Aș ține cu Belgia în aceeași zi, dar…nu prea pot. Suedia-Anglia abia aștept să îl văd iar rușii cred că pot bate Croația! Asta e, hai să ne vedem nițel de ale noastre. Că oricum suntem cei mai tari după ce n-am luat niciun gol la mondialul ăsta iar vineri și sâmbătă avem din nou treabă. La televizor, evident!

............................................................................................................ 
Lecția japoneză. D`ale suedeze or mai fi? 
Cum era vorba aia cu pomul lăudat? De departe, meciul dintre Belgia și Japonia a dat mai multe ,,roade” decât prima optime a zilei de 2 iulie. Cotați ca victime sigure, japonezii au dat o lecție tridimensională iubitorilor fotbalului. Nimeni nu se aștepta să reziste o repriză fără gol primit, ca să nu mai vorbim de acel 2-0 indicat de tabelă în repriza a doua. Niponii au pierdut din lipsă de experiență în fotbalul mare și nu pentru că le-au fost inferiori belgienilor. Care, la rândul lor, s-au dezmeticit în timp util și au arătat de ce erau cotați cu șanse mari la titlul mondial tura asta. Lecția japoneză a mai punctat la două capitole: auto-critica antrenorului, care a luat toată vina asupra sa pentru înfrângere și atitudinea admirabilă a întregii echipe după ultimul meci jucat în Rusia. Poza asta cu vestiarul lăsat lună și cu mesajul ,,mulțumim” în rusă e déjà virală…
 
Belgia va întâlni o Brazilie „rezolvată” de Neymar, care a deschis scorul și a pasat decisiv pentru golul doi. Mexicul a vrut dar nu a putut. Parcă prea lacomi câte unii la acțiunile din preajma careului advers, parcă prea ocupați alții să arate că pot „mingicări” balonul la fel ca brazilienii… Aia e, mexicanii au lăsat un meci memorabil în istoria fotbalului după întâlnirea cu Germania și se întorc la ei pe meleag, să vadă cum stă treaba cu noul președinte anti-trumpist, ales cât ei au avut treabă pe la Mondial.
 
Faine meciuri și azi! Mai fac suedezii bucata și „internaționalei” Elveției, după ce i-au lăsat acasă pe italieni și le-au făcut nemților tai-tai, câștigând spectaculos grupa cu Germania și Mexic? Eu zic că pot. Suedia are o apărare beton în meciurile oficiale: în șase din ultimele opt dueluri din cadrul FIFA, echipa antrenată de Jan Olof Andersson nu a primit gol. De cealaltă parte, Elveția a pierdut un singur meci din ultimele 17 jucate în toate competițiile oficiale. Să vedem cine pleacă în sferturi și cine acasă, după meciul catalogat drept cel mai echilibrat din optimi!
 
În Anglia-Columbia se ciocnesc două școli de fotbal, două echipe pline de ambiție, două super-orgolii fotbalistice și…nu numai! Mai ales după ce The Sun s- a pus pe jocuri de cuvinte care fac aluzie la cocaină, spre indignarea sud-americanilor: „Ținând cont că Anglia va da piept cu națiunea care a dat-o lumii pe Shakira, o cafea excelentă și, ah, alte chestii, spunem… Go Kane!” Care Kane a marcat în fiecare meci disputat la turneul din Rusia și i-ar părea rău să întrerupă șirul. Și care columbieni amenință că vor răzbuna în teren poantele englezești, în frunte cu Falcao, un finalizator de mare finețe și eficacitate. Să vedem!
 
............................................................................................................................................................ 
 Rusia pleacă acasă
…la Soci, pentru sfertul de finală împotriva Croației! Uite că rușii au putut face surpriza. Iar spaniolilor, de ce le-a fost frică, n-au scăpat. Degeaba au făcut o posesie uluitoare și au intrat în istorie drept prima echipă care depășește mia de pase într-un meci de la un turneu final. Jocul ibericilor a rămas unul steril, cu rare pâlpâiri individuale, ceea ce nu a fost de ajuns în fața defensivei ermetice a rușilor. Ca un paradox, în pofida posesiei zdrobitoare a spaniolilor, la trasul liniei, jocul a părut unul controlat de ruși. Iar la 11 metri e despre sânge rece, instinct și precizie. Și nici la aceste capitole, spaniolii nu au putut să-i bată pe ruși. 
 
Ce vă mai spuneam în episodul precedent, că danezii le pot contracara jocul croaților? A fost cât pe ce să-i trimită în defilare spre casă. I-au trimis, însă, în sfertul de finală cu Rusia, niște picioare mai tremurânde decât era cazul pentru executarea unor lovituri de la 11 metri. Tare sunt curios cine va face plaja de relax la Soci, înainte de semifinală!
 
Dar ce meci avem azi! Vreo 350 de milioane de brazilieni și mexicani sunt déjà cu sufletul la gură și alături de ei o planetă întreagă! Mexicul, care a reușit prima mare surpriză în Rusia, bătând campioana mondială Germania, a pierdut de șase ori la rând în optimile de finală ale Cupei Mondiale. Mexicanii nu i-au învins niciodată pe brazilieni în cele patru întâniri de Mondial avute, reușind doar un 0-0, în faza grupelor din 2014. Mexicul are, însă, șapte victorii în ultimele 15 confruntări cu Brazilia, în fața căreia a pierdut de doar cinci ori, trei meciuri terminându-se egal. Selecao încă așteaptă revenirea starului de 222 de milioane de euro, căci Neymar  nu a arătat în grupe vreo super-formă. Aș zice că a sosit momentul Mexicului, cu o dublă condiție: să nu le fi intrat frica în sânge după severa instrucție suedeză și să se racordeze la fabuloasa manieră de joc din partida cu Germania!
 
Cealaltă partidă de azi nu ar trebui să lase loc de surprize. Belgia joacă foarte bine iar Japonia a ajuns în optimi cu largul concurs al unor prevederi criticate de mulți. Dar, mai știi? Cu samuraii e bine să iei sama. Iar la câte surprize s-au produs déjà la Mondialul ăsta…hai să vedem mai bine meciul!
 
.................................................................................................................................................... 
Poate face Rusia surpriza? 
Extraordinare primele două optimi! Chiar dacă în primul mitan al meciului cu Argentina, Franța a lăsat impresia că e aceeași din grupe, cu jocul ăla anost și norocos, după pauză parcă a schimbat planeta. 11 minute au fost de ajuns: explozie la puterea a treia și Argentina pleacă spre casă. Calificare meritată pentru Uruguay, cu un Cavani fabulous împotriva unui Ronaldo anihilat și cu un joc de echipă ce bagă în sperieți pe oricine. Ce sfert va fi între Franța și Uruguay!
 
Este partida de azi chiar o misiune imposibilă pentru Rusia? Gazdele și –au luat un duș foarte rece în ultimul meci din grupe, cu Uruguay. Dar nici Spania nu a arătat foarte bine în grupe, acolo unde și-a încheiat traseul cu un egal. Marea spaimă a jurnaliștilor iberici este ca ,,Furia Roja” să nu o dea cu oiștea-n gardul gazdelor, cum a făcut de obicei pe la campionatele mondiale. De partea cealaltă, istoria consemnează doar o victorie a esticilor, din perioada URSS-ului. Un 2-1 pe 30 mai 1971, o reușită pe care întreaga suflare fotbalistică rusă o vrea repetată astăzi, în partida care începe de la ora 17:00. Stanislav Cercesov a încercat să le ridice moralul elevilor săi, înaintea confruntării, sugerând că ,,Roja” nu e chiar atât de ,,Furia”. Și anunțând, misterios, că ,,avem un plan”. Poate face Rusia surpriza? Vedem în câteva ceasuri! 

Meci tare, Croația-Danemarca! Mult mai tare decât pare la prima vedere. Ceva îmi spune că defilarea croaților din grupe ar putea continua, dar înspre casă. N-au arătat danezii spectaculos în grupe, dar ceva-ul ăla nordic, care știe să încurce socoteli, amorsând explozii și dând replici seci și eficiente…îl cam au la purtător. Hai cu meciurile!

 
.............................................................................................................................................................................. 
Capisci, Angela? 
Uite, d-aia produce fotbalul atâta pasiune! Că mai înveți un ,,carramba”, un ,,auf wiedersehen”, un ,,,Iba, iba, iba, Russia spassiva”…Că mingea e rotundă și urciorul nu merge el singur la Kazan, darămite la apa optimilor! Că ajungi să vrei să îl cunoști personal pe ăla care a pariat că nemții pierd cu 2-0 în fața Coreei de Sud, dacă o fi existând vreunul pe planetă! 
 
Încă mă uit la rezultate și parcă nu îmi vine să cred. Suedia bate cu 3-0 Mexicul și face din nou pasul în fața unei campioane mondiale, după ce a lăsat și Italia acasă. E jale mare la nemți, că nici măcar nu i-au bătut niște brazilieni, englezi, argentienieni, ceva… Trebuia să vină și o dovadă filosofică, din asta, că nu e suficient să te cheme Germania ca să faci ce vrei tu pe teren și nici să pui un tricou pe oricine ca să-l faci jucător german. Capisci, Angela?
 
Extaz în tabăra argentinienilor! Atât de mare, că Maradona era să-și dea duhul în lojă, de l-au și dus pe brațe la spital după meciul cu Nigeria… Argentina se trezește și bate meritat cu 2-1. Se duce în optimi, unde va da piept cu Franța. Ceva îmi spune că odată intrat Messi în priză și rotițele argentinienilor unse, ar cam fi niște locuri libere pe avion către Paris!
 
Brazilia bate Serbia cu 2-0 și ni-i trimite pe vecini acasă. Ne mai zgâim unii la alții până-n toamnă, când avem meci. Între timp, ciocnire titanică de tip sud-american în optimi: Brazilia-Mexic! Elveția, cât pe ce s-o sfeclească aseară, termină 2-2 și se pregătește pentru partida cu Suedia. Azi completăm tabloul optimilor. Meciul zilei: Anglia-Belgia, deși ambele sunt déjà calificate. 1-X-2 într-o partidă faină, cu siguranță! 
 
Hai și un banc, de final. Cică vine soțul de la lucru, nevasta cu mâncarea pe masă, trei feluri, numai zâmbet… Scoate și două beri de la rece…,,Dă mama fuguța la colț să-ți mai ia două-trei beri sau ieși și tu cu băieții la terasă să vedeți meciurile?” Soțul termină de înghițit berea, pune sticla pe masă și întreabă: ,,Cât de praf ai făcut mașina?”
 
Las-o, nene, că o fi fost din aia nemțească, de minte că nu poluează. Să curgă fotbalul!
 
 ...............................................................................
Chin curat la case mari! 
Uruguay-Portugalia și Spania-Rusia sunt primele optimi de finală, după niște meciuri care au dat din nou de pământ cu mai toate așteptările. A fost chin curat pentru spanioli și portughezi în partidele cu marocanii și iranienii, terminate la egalitate. Și un adevărat supliciu pentru ruși, bătuți de Uruguay la scor de neprezentare. 

Polonezii au arătat că aveau prea multe aere în pneuri. Care au răsuflat a pană definitivă, tot după o înfrângere cu 3-0. Leșii apucă spre casă, columbienii mai au treabă. Anglia s-a dezlănțuit cu șase goluri marcate și așteaptă derby-ul grupei cu cealaltă calificată, Belgia. Ne va spune multe partida aia despre cum se așterne a doua jumătate a Mondialului!

Ce meciuri azi! Argentina e care-pe care cu Nigeria, chiar și un egal trimițând ,,pumele” la vânătoare de lame. Mai mult, Argentina va sta cu o ureche și cu ochiul din ceafă spre cealaltă partidă. Căci croații, gata calificați în optimi, n-au nu știu ce miză în partida cu islandezii. Vikingii, însă, ar mai avea o carte de jucat! Nebunie și mult loc de surpize și în grupa C, unde bătălia pentru optimi se dă de la distanță, între Danemarca și Australia. Misiune mai ușoară par să aibă australienii, care pot bate Peru. Dar să nu anticipăm, căci orgoliile sunt mari la sud-americani, iar danezii trebuie doar să le arate lungul nasului francezilor, care s-au cocoțat pe primul loc în grupă practicând un fotbal urât și foarte norocos... 

Hai și cu una mai ,,extra-fotbal”: Xhaka și Shaqiri și-au aflat pedepsele după gesturile din partida Elveției cu Serbia. Cei doi jucători născuți în Kosovo au fost amendați cu 10.000 de dolari, după ce s-au bucurat la goluri imitând vulturul bicefal de pe steagul Albaniei. Serbia-Brazilia și Elveția-Costa Rica sunt miercuri, o altă super-zi de fotbal la Mondialul din Rusia! Căci tot mâine se mai joacă Mexic – Suedia și Coreea de Sud – Germania, într-o altă grupă cu mari surprize și multe calcule. Să curgă fotbalul!

 
................................................................................................................ 
Berea chiar se deschide după ce intră nemții în autocar. Sau brazilienii! 
 
Le-au trebuit vreo sută de minute, dar s-au descurcat mai bine la Soci decât la Moscova: nemții îi bat pe suedezi în prelungiri, după o partidă extrem de încleștată, și își recuperează șansele de a ajunge în optimi. Acolo unde Mexicul este deja, tot după un 2-1, în compania coreenilor. Parcă e curent de încercat inimile pariorilor- și Brazilia a bătut tot în prelungiri Costa Rica și mai spală din rușinea debutului greoi în compania Elveției.

O Elveție pe care urmărind-o în teren, numai să bagi un ”yodelee-yodelay” nu-ți vine. Dacă se mai străduie un pic, elvețienii pot pune de o națională a fostei Iugoslavii. Cu doar câțiva jucători băștinași în lot, „internaționala” Elveției joacă dârz, de parcă ar avea și altceva de arătat, și obține puncte. Face patru, după egalul cu Brazilia și înfrângerea Serbiei, lăsând în agenda actualului Mondial poate cea mai încărcată de conotații extra-fotbalistice partidă. Imaginile cu cei doi jucători născuți în Kosovo bucurându-se după goluri prin simularea vulturului albanez vor rămâne cu siguranță în conștiințele multora! Ce meci va fi între Serbia și Brazilia!

Belgia joacă frumos. Se califică în optimi după meciul-spectacol cu Tunisia, în care s-au dat șapte goluri, realizare ce nu știu dacă va fi depășită de vreun meci al actualului Mondial.

Una peste alta, se pare că suntem într-o etapă în care s-au trezit ”granzii”. Vom vedea zilele următoare dacă s-a trezit și Argentina-cea-cu-sufletul-la-gură-și-profund-stătătoare-la-jocul-rezultatelor. Și vom mai vedea azi, în cea mai interesantă partidă a zilei, care dintre favoritele umilite ale primei etape reușește să ia gura de oxigen și care dă să se sufoce definitiv: Polonia sau Columbia? Anglia bate Panama iar în Japonia-Senegal...1-X-2. Să curgă fotbalul!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Atunci când „Messi” e simplu nume

Umilire istorică a Argentinei în meciul cu Croația: un 3-0 sec, după o partidă în care „pumele” au arătat ca o echipă ajunsă din prost noroc la Mondial, starul Messi ca un jucător de pluton iar portarul Caballero ca un puști de pe maidan care nu știe exact dacă e la o partidă de fotbal cu băieții sau la una de badminton. Monumentala lui gafă i-a ajutat pe croați să deschidă scorul, pentru celelalte două goluri i-a ajutat întreaga echipă argentiniană.
 
A fost iureș după meci în vestiarul „pumelor”. Fotbaliștii au cerut noaptea trecută demiterea lui Jorge Sampaoli, pe care Maradona îl criticase dur înaintea partidei  pentru tactica sa cu trei fundași, anticipând în fața presei că i se pare ”o sinucidere” să te prezinți astfel în fața Croației. Argentina stă la cheremul rezultatelor, cu fâlfâiala biletelor de întoarcere acasă în ceafă, Croația se califică în optimi!
 
Deja eliminate sunt Egipt, Arabia Saudită, Maroc și Peru, care a pierdut cu fruntea sus în fața Franței, practicanta unuia dintre cele mai urâte jocuri de la acest Mondial. Franța face șase puncte umilind fotbalul și ajunge în optimi.
 
Meciuri tari azi! Costa Rica nu e victimă chiar atât de sigură în fața Braziliei, iar în al doilea meci al zilei vom vedea dacă Islanda mai dă o tură de pământ cu stereotipurile din fotbal. Nordicii dau piept cu Nigeria și dacă bat nu numai că fac pasul către optimi, dar le cam spulberă și orice speranță argentinienilor. Serbia-Elveția, meci tare, cu șanse mari de egal.
 
Că tot dă în clocot treaba și prin vestiarul nemților, odată cu apropierea partidei de sâmbătă: cică Low vrea să înlocuiască aproape jumătate de echipă. Vizați ar fi Ozil (deloc în apele lui de când fanii îi reproșează fotografia făcută cu dictatorul turc Erdogan), Khedira, catastrofal contra Mexicului, Werner și Plattenhardt. În locul lor ar putea să apară Ilkay Gundogan, Marco Reus, Mario Gomez și Jonas Hector. Suedezii fac poante cu bilete de avion, FIFA i-a încredințat meciul de la Soci polonezului Szymon Marciniak, fost mijlocaș la Wisla Plock. Hai cu fotbalul!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prima calificare în optimi, a doua poză de pus în ramă
 
Anglia a bătut greu. Extaz, agonie, din nou extaz. Au ratat în prima parte a meciului cât pentru un întreg traseu la Mondial, după care ai fi zis ca au schimbat tricourile cu tunisienii la pauză! Până la urmă…fotbalul e pe goluri. Chiar dacă ăla câștigător pică în ultimele secunde. Belgia a bătut convingător și în grupa asta nu prea cred să fie loc de surpize. 
 
Fiindcă tot mi s-a lipit de ureche o fărâmă de comentariu la unul dintre meciuri, ia să aruncăm o privire la socoteli… Cică mari companii occidentale au refuzat să bage bani în Mondial tura ăsta, aliniindu-se politicilor de sancționare la adresa Rusiei. Adevăru-i că praf i-au făcut pe ruși! Praf și pulbere de gologani. Fiindcă locul lor a fost luat cu mare sârg de niște mega-firmoace de prin Asia. Iar ediția de anul acesta a Cupei Mondiale se anunță cea mai profitabilă din toate timpurile. Cifrele audienței TV și a celei online, ale drepturilor de difuzare și sponsorizărilor sunt pe trend ascendent, analiștii așteptându-se ca turneul final să fie urmărit de vreo 3,4 miliarde de oameni. Iar potrivit documentelor financiare, numai FIFA va avea câștiguri de 6,1 miliarde de dolari în urma acestui turneu, cu 1,3 miliarde de dolari mai mult decât în cazul CM 2014, din Brazilia, și cu 10% mai mult decât în previziunile sale.
 
Înapoi la fotbal! Cred că și Uruguay face azi pasul spre optimi, după meciul cu Arabia Saudită. Iar Spania și Portugalia bifează primele victorii, în compania Iranului, respectiv Marocului. Fotbalul să trăiască și noi odată cu el!



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------.
Caramba! Surprizele se țin lanț! 
 
ACTUALIZARE 18.06: După Argentina-Islanda 1-1, Germania-Mexic 0-1, Brazilia-Elveția 1-1, e clar că avem un Mondial care promite mari surprize în continuare! Granzii continentului sud-american au pornit prost și nici în zare nu prea e soare. Braziliei nu-i va fi deloc ușor cu Serbia, iar vecinii din Costa Rica au arătat că ar putea avea ac măcar de-un cojoc egal. Argentinienii au de-a face cu Croația și cu o Nigerie care va revendica în mod sigur mai mult decât înfrângeri. Jos pălăria, Islanda! M-am bucurat sincer. Suporterii au intrat la concurență cu celebrii lor vulcani, gata-gata să-și dea foc la insulă!
 
Germania...vorba unui mucalit, care m-a umplut de râset aseară: ”Bă! Nemții niciodată nu s-or simțit prea în largul lor la Moscova!” Mexicanii se arată favoriți ai grupei și aștept deja cu sufletul la gură meciurile Suediei. Azi bat Coreea de Sud, zic. Iar peste câteva zile, în directul cu Germania, vom vedea dacă nordicii s-au chitit pe trimis acasă campioane mondiale, după admirabila ispravă cu Italia, din dubla de baraj.
 
Tot azi se aruncă în joc Anglia, contra Tunisiei iar belgienii dau piept cu Panama. Pana mea, hai să vedem dacă și azi fac pariorii cu inima, or ba!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ACTUALIZARE 16.06: Hai, că asta-i de tras în poză și de înrămat: prea curând nu cred să mai prindem așa o imagine, cu Iranul pe locul întâi, într-o grupă în care mai joacă Portugalia și Spania!


S-a terminat 3-3 în prima ciocnire de mare calibru de la Cupa Mondială 2018. Meci spectaculos și în teren și în afara lui: Ronaldo s-a răzbunat cu trei goluri pe decizia instanței spaniole, care l-a ”fericit” cu o amendă de aproape 20 de milioane de euro și o condamnare la doi ani de închisoare cu suspendare. Chiar înainte de meci. Fiindcă ar fi pitit vreo 150 de milioane de euro în paradisuri fiscale pentru a plăti taxe cât mai mici fiscului spaniol. Csf? Ncsf. Spaniolii, cu un Fernando Hierro uns antrenor cu doar câteva zeci de ore înainte de meci, mai-mai să-i bată pe vecinii iberici. Golul egalizator al portughezilor a căzut din gheata lui Ronaldo în minutul 88.

Tot în final de meci i-au învins și persanii pe marocani. Mă rog… s-au învins singuri nord-africanii, printr-un autogol de toată frumusețea, în minutul 94, când arbitrul aștepta să treacă și secundele de prelungiri rămase, pentru a fluiera finalul. 

La capitolul surprize intră, cu siguranță, și scorul cu care a bătut țara gazdă în meciul de deschidere. Considerată cea mai slabă echipă a Rusiei din ultimii ani, formula trimisă în teren de selecționerul Cercesov a fost chiar dominată la capitolul posesie, dar a bătut Arabia Saudită cu 5-0. Toate, niște super-goluri! Putin, prezent la partidă, și-a felicitat băieții după victorie. 

Trebuie să o zic și pe asta: cred că știu ce visează Robbie Williams pentru măcar câteva luni de aici înainte. Părea destul de fâstâcit lângă Aida Garifullina. Ce voce are soprana rusă, ce duet! Ce spectacol, până la urmă, întreaga ceremonie de deschidere! 
 
Să revenim la zi: patru partide. Francezii probabil îi bat pe australieni, danezii pornesc cu prima șansă în partida cu peruanii. Meci tare între croați și nigerieni, iar partida dintre Argentina și Islanda abia o aștept! Ce surpriză de proporții ar putea lăsa în istoria fotbalului simpaticii nordici, care au făcut praf atâtea calcule la Europeanul trecut! Să înceapă meciurile!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Este primul găzduit de Europa de Est, se lasă cu surprize încă înainte de a începe ( spaniolii l-au zburat din funcție pe antrenor cu două zile până-n start), englezii au pus pofta de scandal în cui pentru vreo 1300 de „băieți”…începe Mondialul! Și odată cu el, începem și noi să trecem la condică una-alta, stânga-dreapta, vrute și nevrute, că marfă este din belșug și ar fi păcat să o ratăm!

 
208 echipe s-au străduit să ajungă la Cupa Mondială din Rusia, însă doar pentru 32 mingea a intrat în poartă de suficiente ori. Din păcate, după o experiență îndesată până-n gât cu ștaif nemțesc, ai noștri participă la Mondial prin apăsarea butoanelor de pe telecomandă și îngurgitarea de beri. Două țări debutează la un turneu final: Islanda și Panama.
 
Partidele se vor disputa pe 12 arene din 11 orașe rusești: Lujniki și Otkrîtie din Moscova, Ekaterinburg Arena, stadionul din Kaliningrad, Volgograd Arena, stadionul Fișt din Soci, Kazan Arena, stadionul din Nijnîi Novgorod, Samara Arena, Rostov Arena, stadionul din Sankt Petersburg și Mordovia Arena din Saransk. Competiția e deschisă azi, de meciul dintre echipa gazdă, Rusia, și Arabia Saudită, în cadrul Grupei A, pe stadionul Lujniki din Moscova.

Pentru prima oară la un turneu final al Cupei Mondiale este utilizat sistemul de asistență video în arbitraj, folosit doar în patru cazuri: validarea sau nevalidarea unui gol, atribuirea sau nu a unui cartonaș roșu, analizarea unei acțiuni în urma căreia poate fi dictat un penalty și corectarea unei erori de identificare a unui jucător sancționat.
Brazilia deține cinci titluri mondiale, fiind secondată de Italia și Germania cu câte patru cupe câștigate. Uruguay și Argentina au câte două titluri mondiale și o singură dată au ajuns campioane mondiale Anglia, Franța și Spania. Cu ajutorul suedezilor, și italienii s-au calificat tura asta la campionatul de manipulat telecomanda și îngurgitat beri. Dacă ar fi după pariuri, două echipe pornesc cu șanse mari la câștigarea Cupei Mondiale din Rusia: Brazilia și campioana en-titre, Germania. Cote de circa 5.25, respectiv 5.75. 
 
Mascota Cupei Mondiale 2018 este Zabivaka, ales de peste un milion de internauți. Lupșorul fotbalist a obținut 53% din sufragii, celelalte două mascote propuse fiind un tigru și o pisică.

Trofeul, reprezentând două forme umane care susțin globul pământesc, are 36,5 cm înălțime și cântărește 6,175 kg, din care 4,972 kg reprezintă aur masiv. Baza trofeului are un diametru de 13 cm și conține doua straturi din malachit, lucrarea fiind realizată de manufacturierul italian Bertoni. Hai să vedem cine îl duce acasă. Să înceapă, zic!