ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Sporturile de impact, precum fotbalul și boxul, pot provoca leziuni pe creier pe termen lung. În acest context, site-ul scientificamerican.com a contactat un profesor în neurochirurghie, pentru a lămuri riscurile la care se expune un sportiv, într-un material pe care-l redăm parțial în cele ce urmează.

Care sunt dovezile științifice în privința posibilităților ca impactul lovirii mingii cu capul să provoace leziuni ale creierului?

Atât constatările noastre, cât și rezultatele altor cercetări arată că un astfel de episod poate contribui la probleme neurodegenerative, cum ar fi traume la nivelul encefalului. Cercetătorii care au urmărit jucători de fotbal au văzut o strânsă legătură între lovirea mingii și anomalii ale creierului. Totodată, există studii care compară fotbaliștii cu înotătorii, iar creierul unuia dintre cei din urmă arată perfect normal, în vreme ce pe creierul unui fotbalist pot fi observate câteva porțiuni de culoare albă, anormale.

Care este consecința acestor anomalii?

Pot apărea probleme de memorie, de comportament, schimbări ale stării de spirit, probleme de anxietate și depresie, insomnii, amețeli, dureri de cap.

Cercetările indică leziuni ale creierului și mai târziu în viață, după întreruperea activității sportive?

Nu am urmărit acest aspect peste ani. Studiile sunt încă în desfășurare.

Există situații în care o persoană poate lovi mingea cu capul în condiții de siguranță?

Știința nu a avansat atât în acest sens. Nu știm încă forța loviturii care determină o contuzie.

De ce este atât de dificil de înțeles pentru cercetătorii efectele impactului cu mingea?

Este o problemă foarte complexă. Există forțe biomecanice care pot fi măsurate, precum accelerarea liniară și cea de rotație. Dar avem de-a face cu creierul uman, nu cu vreun obiect inert din laborator. Există o mulțime de factori biologici care influențează posibilitatea unei contuzii: câte lovituri a mai avut persoana respectivă înainte, cât de severe au fost, cât de apropiate s-au situat una de alta. Alți factori includ vârsta (e mai probabilă producerea unei contuzii la o vârstă mai mică, iar recuperarea este mai lentă), deshidratarea (crește șansele unei conturzii) și sexul (femeile pot avea contuzii mai ușor).

Care este sfatul pentru părinții care-și îndrumă copiii spre fotbal?

Recomandăm ca tinerii cu vârste sub 14 ani să nu lovească mingea cu capul. Impactul în acest caz este mai dăunător la vârstele de genul acesta. Creierul tânăr este mai vulnerabil. Tinerii au, de asemenea, capul mai mare față de restul corpului. Spre exemplu, până la vârsta de cinci ani, capetele sunt aproximativ 90% din circumferința lor de adult, dar gâtul nu este la fel de dezvoltat. Astfel, e un cap mai mare pe un gât slab și din pricina aceasta trebuie evitate daunele.

Ar trebui interzisă lovirea mingii cu capul în fotbal?

Nu ar trebui, întrucât nu avem suficiente dovezi îna cest moment, pentru a înțelege riscurile. Scopul acestei cercetări nu este să reducem implicarea în fotbal. Ideea este să avem mai mulți oameni care joacă, dar să o facă în siguranță. Asta nu înseamnă că tinerii nu-și pot dezvolta abilitățile. În loc de a lovi cu capul o minge de fotbal, s-ar putea antrea cu una de plajă.