ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jucătorul de fotbal Patrick Ekeng, în vârstă de 26 de ani, a decedat la data de 6 mai 2016, după ce i s-a făcut rău pe teren, în timpul partidei de fotbal Dinamo – Viitorul.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a dispus ieri, prin ordonanță, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta Duță Elena Mihaiela, medic specialist medicină de urgență în cadrul unui serviciu de ambulanță privat, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, măsură ce i-a fost adusă la cunoștință suspectei în cursul acestei zile.

Ȋn baza probatoriului administrat, procurorii au stabilit că, fără a evalua complet starea pacientului, medicul de urgență nu a inițiat și nu a dispus inițierea niciunei manevre de resuscitare, acesta fiind urcat în ambulanță în vederea transportării la Spitalul Clinic de Urgență București, aflat în imediata vecinătate a stadionului. 

Mai mult decât atât, deși pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanței, a fost confirmată fibrilația ventriculară în care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duță Elena Mihaiela nu a inițiat nici de această dată manevre de resuscitare potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenției medicale de urgență, asigurând doar predarea acestuia către Unitatea de  primiri urgențe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare inițiate, nu s-a mai putut asigura supraviețuirea pacientului.

„În acest context, deși în mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui Patrick Ekeng fac parte și afecțiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Duță Elena Mihaiela de a nu efectua protocolul de resuscitare prespitalicească, în condițiile în care a constatat sau trebuia să constate că Patrick Ekeng se afla în fibrilație ventriculară, anulând astfel, prin inacțiunea sa nejustificată, orice șanse de supraviețuire a pacientului, se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului”, se precizează într-un comunicat de presă remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie întocmit de specialiștii de la INML „Mina Minovici” moartea lui Patrick Ekeng „s-a datorat unei fibrilații ventriculare apărută pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofică apicală) asociată cu anomalii coronariene, favorizată de existența unui proces miocardic în remisiune și precipitată de un efort fizic; din datele medicale puse la dispoziție nu rezultă faptul că s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonară prespitalicească; acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardiac trebuie efectuată cât mai repede, fiecare minut de întârziere duce la o scădere a șanselor de supraviețuire”.

În raportul de necropsie se mai reține faptul că, în cazul atleților care suferă de tahiartimie (cum a fost cazul aici) mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilați supraviețuiesc, dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac. Apoi, șansele de supraviețuire scad cu 5,5 % pe minut.