ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bucureștiul ratează "calificarea" la Europenele de gimnastică. Edilii, care au anual pe mână un buget de un miliard de euro, nu au reușit în doi ani să construiască o sală de sport polivalentă.

Primarul suspendat Sorin Oprescu și-a luat angajamentul ferm că va avea o arenă ultramodernă în care va organiza, în 2017, Campionatul European de Gimnastică. Numai că oficialii din primărie s-au împotmolit în decizii mai rău decât un gimnast începător la paralele și nu au reușit nici măcar să stabilească cine să construiască sala. Sătui de mersul pe bârnă al oficialilor de pe Dâmbovița, șefii forului european au mutat competiția la Cluj-Napoca.

16 decembrie 2013. Sorin Oprescu și Victor Ponta băteau palma pentru construcția unei noi săli polivalente ultramoderne, în București, care urma să găzduiască în 2017 Campionatul European de Gimnastică. Guvernul promitea o finanțare de 50 de milioane de euro, primarul general garanta că va fi prima lucrare de infrastructură terminată la timp.

 „Noi dorim, așa cum am promis că o facem, ca la sfârșitul anului 2015 să avem plăcerea să vă invităm să vedeți că ne-am ținut de cuvânt”, spunea Oprescu în decembrie 2013, potrivit digi24.ro.

16 decembrie 2015. Federația internațională de gimnastică îi retrage Bucureștiul dreptul de a organiza europenele de gimnastică. Motivul? Timp de doi ani, primăria nu numai că nu a construit sala, dar nici măcar nu a desemnat firma care să o construiască.

A avut pe masă două oferte de la Astaldi și de la Strabag. Italienii au cerut 65 de milioane de euro pentru o sală de 12.000 locuri. Oferta austriecilor a venit cu 11.000 de locuri și 55 de milioane de euro. Fiecare dintre ele a câștigat pe rând licitația, însă concurența a făcut contestație. Pe terenul pe care ar fi trebuit să înceapă deja construcția noii săli polivalente cresc în continuare ciulinii, așa că sportivii nu se vor mai întrece aici. Concurează, în schimb, în continuare cele două firme care vor să ridice sala. Dar nu o fac în arenă, ci la tribunal.

Sala ar fi produs o uriașă emulație în jurul gimnasticii, la fel ca în anii 70, spun oamenii din sport. Bine că am avut alternativă.

„Din păcate, cred că este o mare palmă pentru Capitală. Decizia forului internațional a venit la rugămințile și insistențele noastre de a nu ni se retrage competiția”, spune  Adrian Stoica, președintele Federației Române de Gimnastică.

Sala polivalentă din Cluj-Napoca a fost inaugurată în octombrie 2014 și are o suprafață de joc ce se poate adapta la nu mai puțin de șapte sporturi. Arena a fost gata în trei ani și a costat 16 milioane de euro.