ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Analizând datele de pe web, am căutat răspunsul la această întrebare cu ajutorul sistemului  Neticle, și ne-am uitat și cine anume a fost cel mai îndrăgit fotbalist în ochii românilor. Vă arătăm răspunsurile și datele în articolul de mai jos, în exclusivitate.

Optimile de finală au aruncat mingea?
 
În timp ce în presa online 150 de mențiuni garantat conțin menționări cu privire la cupa mondială, în social media această temă a făcut senzație doar pentru câteva zile. (Sursa: Neticle)

5462 de menționări au fost înregistrate pe web-ul românesc în legătură cu cupa mondială de fotbal (între 14 și 15 iulie) în 2018.  Menționările au apărut într-o proporție mult mai mare în presa online, decât în social media (4:1).

În timp ce în presa online 150 de mențiuni garantat conțin menționări cu privire la cupa mondială, în social media această temă a făcut senzație doar pentru câteva zile. (Sursa: Neticle)

Cea mai mare activitate - exprimare de opinii și expertiză - a fost generată de faza eliminatorie. Activitatea pe forum (cu mov) a crescut semnificativ în zilele optimilor (perioada 30 iunie – 3 iulie) datorită surprizelor mari, ca efect al eliminării echipelor de prestigiu. Cei mai mulți dintre suporteri nu au fost interesați să își ia rămas bun de la Messi și Ronaldo după eliminare (30 iunie), ci mai degrabă de lupta deschisă unde oricine putea obține trofeul, astfel suporterii fiind mai interesați de posibilele urmări ale fazei eliminatorii.
 


Cercurile mov arată activitatea pe forumuri, generată de lupta comentărilor în direct din timpul meciurilor din runda optimilor (Sursa:  Neticle)

Care a fost cel mai comentat meci pe parcursul CM?

Pe baza numărului de menționări am aflat care a fost cel mai popular eveniment pe parcursul cupei mondiale de fotbal. Desigur că prima zi, cea a ceremoniei de deschidere, precum și ultima zi, finala, au generat peste 300 de comentarii pe web. Utilizatorii de web au fost mult mai interesați, însă, de faza eliminatorie care a început cu 30 iunie.

În această perioadă, ziua de 1 iulie a ieșit în evidență și a activat mai mult comunitatea de web. Expertiza online a crescut semnificativ în timpul meciurilor dintre Spania-Rusia și în special Croația-Danemarca de pe 1 iulie. În baza comentariilor, croații au fost favoriții  față de danezi, deși au fost și numeroși suporteri ai Daniei printre microbiștii români. Meciul Croația-Danemarca a fost cel mai urmărit și comentat meci pe web (urmărit în direct) din cadrul Campionatului mondial de fotbal din 2018.
 

 

Comentariile suporterilor cu privire la meciul Croația-Danemarca, în direct (Sursa: Neticle)

 
 
Cine a fost fotbalistul preferat pe web?

Am analizat pe web, cu sistemul Neticle, aprecierea fotbaliștilor cu cea mai bună reputație: Ronaldo, Messi și Neymar la CM din 2018.
 

Mențiunile pe web în legătură cu triumviratul (Ronaldo, Messi și Neymar) pe parcursul CM (Sursa: Neticle)



Mențiunile pe web în legătură cu triumviratul (Ronaldo, Messi și Neymar) pe parcursul CM (Sursa: Neticle)

Neymar a fost cel mai puțin interesant dintre staruri în presa online în rândul suporterilor. În știri a apărut doar datorită căderilor exagerate și spectaculoase, dar jocul lui nu a afectat semnificativ opinia web-ului (77 mențiuni). 

De asemenea jocul lui Ronaldo nu i-a impresionat foarte tare suporterii români pe parcursul Cupei mondiale de fotbal. Microbiștii au apreciat cel mai mult trucurile lui, iar presa online a fost mai interesat de tema schimbării echipei de către Ronaldo. Bârfele apărute pe 1 iulie despre posibilitatea acestuia de a schimba echipa au tulburat liniștea pe web, astfel eliminarea dureroasă de la CM nu a atras prea mult atenția suporterilor.

Dintre staruri, Messi a fost oaia neagră la CM 2018: presa online a urmărit în direct cu multă atenție fiecare meci a lui Messi, acest lucru putând fi observat pe diagrama numărul menționărilor, care au culminat în datele de  21, 26 și 30 iunie. Aprecierea negativă pe baza indexului de opinie pe web, arată că, criticii au fost cei mai activi în legătură cu Messi. În contrast, suporterii nu au generat multe menționări în directă legătură cu performanța lui Messi și a echipei din Argentina, mai degrabă și-au exprimat dezamăgirea doar după eliminarea echipei de la Cupa Mondială. 
 
Jocul foarte slab al Argentinei a fost dăunător reputației lui Messi (Sursa: Neticle)