DEZVÃLUIRI ȊN PREMIERÃ! Cum a înregistrat Armata, în 2013, marca pe care o cedase unei asociații DIZOLVATE din 2009. MApN a recunoscut oficial, încă din 2011, că vrea un "preț corect" pentru marcă
ActiveNews a investigat cazul "Steaua".Pe parcursul a cinci părți, vom analiza, cu documente, unele în apărute în premieră, cui aparține marca "Steaua", în jurul căruia s-a declanșat un adevărat scandal în ultima vreme. Primele două părți faceți click pe linkurile atașate în stânga.
La 25 mai 2011, Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” a solicitat Tribunalului București anularea celor două mărci înregistrate la OSIM, în 2001, de AFC Steaua și, respectiv, în 2004, de SC FC Steaua SA.
Art.49 din legea 84/1998 prevede că „titularul unei marci anterioare, care cu știinţă a tolerat într-o perioadă neîntreruptă de cinci ani folosirea unei mărci posterior înregistrată, nu poate să ceara anularea și nici să se opună folosirii mărcii posterioare pentru produsele și serviciile pentru care această marcă posterioară a fost folosită, afară numai dacă înregistrarea mărcii posterioare a fost cerută cu rea credinţă”. Şi, deși în cazul de faţă „marca anterioară” era cea care, în acte, aparţinea SC FC Steaua SA iar „marca posterioară” – cea a Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, întreaga acţiune din instanţă avea să se concentreze pe singura excepţie de la regula din art.49 - „înregistrarea mărcii posterioare a fost cerută cu rea credinţă”.
CSA cerea, pentru cesionarea mărcii, „un preţ corect”
„Reclamantul a pretins că reaua-credinţă la momentul înregistrării mărcii derivă din faptul că societatea pârâtă, titulară a mărcii, a cunoscut existenţa mărcii notorii și că ar fi încercat aproprierea acesteia și fraudarea Statului Român prin asocierea cu gradul de cunoaștere și împiedicarea folosirii semnului de către reclamant”, se menţionează în actele de dosar, adăugându-se și că: „S-a mai susţinut că pentru un preţ corect sunt de acord cu cesionarea mărcii”. Ceea ce demonstrează buna-credinţă a reclamantului, adică a CSA, nu-i așa?
La 17 aprilie 2012, Tribunalul București, prin Hotărârea nr 832/2012, a respins ca fiind lipsită de obiect cererea privind anularea înregistrării mărcii „STEAUA” nr.45638 și, ca neîntemeiată, cererea privind anularea mărcii „STEAUA BUCUREȘTI” nr.61735 pentru motivul prevăzut de art.47 lit.c) din Legea nr.84/1998 (n.r. - înregistrarea mărcii a fost solicitată cu rea-credinţă). De asemenea, instanţa a respins, ca neîntemeiate, „cererile privind obligarea pârâtului OSIM la notificarea către Biroul Internațional al OMPI a hotărârii, precum și la a cere radierea înregistrării internaționale a mărcii „STEAUA BUCUREȘTI”.”
"Intenţia de fraudă nu a fost dovedită”
Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” a atacat această decizie, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel București. La 20 decembrie 2013, prin Hotarârea nr. 259/2013, instanţa a respins apelul, ca nefondat. „Reaua-credinţă implică îndeplinirea cumulativă a două cerinţe distincte, vizând, pe de o parte, cunoașterea „faptului relevant” – existenţa și folosirea unei mărci anterioare sau chiar a unui semn neînregistrat ca marcă - iar pe altă parte, intenţia frauduloasă. Astfel concepută, reaua – credinţă, ce interesează dispoziţiile art.48, lit. c, este asimilabilă întotdeauna fraudei, dar și practicilor neoneste”, se precizează în motivarea Curţii de Apel București.
Ȋn cazul primei mărci în litigiu, cea înregistrată în 1999 de AFC „Steaua” București, „apelanta (n.r. - CSA) a cunoscut intenţia de înscriere a mărcii chiar înainte de înregistrare și a tolerat în tot acest timp folosirea mărcii. Utilizarea mărcii s-a făcut în mod public, pârâta încheind chiar contracte cu Ministerul Apărării, UM 02301. Lipsa opoziţiei relevă tocmai realitatea de fapt reţinută și de prima instanţă (n.r. – Tribunalul București): activitatea fotbalistică a fost transmisă de la apelantă către AFC Steaua prin documente neanulate și, ulterior, a ajuns în patrimoniul SC FC Steaua SA litigiul fiind determinat de neînţelegeri financiare, apte a fi soluţionate pe alte căi legale.
Ȋn mod corect prima instanţă a reţinut că reclamantul a desprins din cadrul activităţii sale activitatea fotbalistică și că aceasta este în prezent derulată de SC Fotbal Club Steaua București. Cedarea activităţii fotbalistice către asociaţie și ulterior preluarea sa de către clubul intimat, aspect de notorietate, cunoscut de publicul relevant și nu numai, impune continuarea folosirii acestei mărci, elementul subiectiv, respectiv scopul ilicit, intenţia de fraudă nu a fost dovedită”.
Clubul Sportiv al Armatei Steaua a făcut recurs împotriva deciziei Curţii de Apel București, iar dosarul a fost trimis la Ȋnalta Curte de Casaţie și Justiţie.
La 23 decembrie 2013, adică după trei zile de la pronunţarea deciziei Curţii de Apel București, CSA depune la OSIM o cerere de înregistrare a unei mărci IDENTICE (foto) cu cea care fusese înregistrată de AFC Steaua în 1999.
Ȋn ianuarie 2008 asociaţia fusese dizolvată, iar marca a expirat, un an mai târziu, nemaifiind reînnoită. A fost o oportunitate pentru CSA, dar și o demonstraţie de forţă a poziţiei sale ofensive.
Ȋn aceeași zi, de 23 decembrie 2013, CSA va recurge însă și la un alt gest, surprinzător.

CITIŢI MÂINE pe ActiveNews: Ce au făcut cei din Clubul Sportiv al Armatei, pentru a fi siguri că vor avea câștig de cauză
Persoane: Gigi Becali
Locații: București
Subiecte: Cui aparține Steaua Logo Steaua Marca Steaua
Organizații: Curtea de Apel Bucuresti FC Steaua (FCSB) Înalta Curte de Casație și Justiție Ministerul Apărării Naționale Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM)
Tip conținut: Știri
Pe același subiect

Handbal feminin, CM 2020: România a învins Ungaria în ultima secundă și s-a calificat în faza următoare, după ce a fost condusă la pauză cu șase goluri!

Liga 1 2019/2020: Program, Rezultate, Clasament. Etapa a XIX-a

Europa League, 2019/2020, program, rezultate. Etapa a cincea a grupelor: Lazio - CFR Cluj 1-0

Cristina Neagu, după decernarea premiului pentru cea mai bună handbalistă din 2018: „Sunt mândră și foarte bucuroasă. Mulțumesc colegelor și antrenorilor, dar mai ales familiei și oamenilor care cred mereu în mine!”

Liga Campionilor, program, rezultate. Etapa a V-a a fazei grupelor

Bottas începe finalul sezonului de la Abu Dhabi din spatele grilei
Comentarii de pe facebook
Recomandările noastre
Irlandezul Peter Hurley, la Vaslui: Pentru mine, a fi român înseamnă o construcție spirituală, o combinație între limbă, credință, locul (pământul), tradițiile vii și această cămașă albă a jertfei pe care ați purtat-o pe parcursul a sute de ani

Portretul real al lui Iuliu „Tom” Maniu, „spionul patriotic”. Caracterizarea necruțătoare pe care i-a făcut-o Patriarhul Miron Cristea

Istoricul Marius Oprea: De ce mă aflu la Periprava. În chilia părintelui Iustin Pîrvu am învățat că nu trebuie să renunț, pentru că morții așteaptă o cruce la căpătîi și o lumînare aprinsă, pentru a urca în lumea sfinților, oriunde îi găsim

Jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu, interviu despre situația bisericească din Ucraina: Istoria Bisericii ne învață că tot ce a fost de la oameni și nu de la Dumnezeu s-a risipit

Un studiu teribil despre sexualizarea copiilor din lumea de azi. Esența răului: sexul cu copii a devenit big bussines în America

De Ziua Independenței României, Alianța USR/PLUS și-a lansat „Manifestul pentru Europa”. Documentul susține crearea unei identități europene, migrația controlată și noi instituții suprastatale. Copiii ar urma să învețe despre „Istoria Europei”

To be or not to be

1 Decembrie: Nouă personalități ne oferă 100 de motive pentru care să credem în România!

Generația Unirii, secerată în închisorile comuniste

Prof. Dan Dungaciu: „Identitatea va reconfigura spațiul politic din zona euro-atlantică și nu numai. Să ignori chestiunea identitară în România, în acest moment, mi se pare o iresponsabilitate”

De ce se împușcă adolescenții americani? Răspunsul părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa
Karl Marx nu s-a născut în Orientul European

Prima oră de război cu Rusia și zilele numărate ale dolarului ca monedă-cheie. ULTIMA PARTE. România și posibilul viitor război: premise, mize și o singură soluție. Pacea

Un moment istoric: trecerea protestelor #rezist de la raportul de drept la raportul de forță

Gregorian Bivolaru confirmă: ”Dacian Cioloș a PRACTICAT yoga în cadrul școlii MISA” (VIDEO)

Roșu și negru

Roșu și alb

Declarația de la Paris.Apel împotriva TIRANIEI birocrate, corecte politic și multicultural imperiale: Europa în care putem crede. Sever Voinescu: Un document ce spune adevăruri mari și periculoase pentru aceste timpuri
Vrei să crești un copil ascultător? Un psiholog american reputat explică: Secretul e în ATITUDINE. Fii concis, expune CLAR și calm ce așteptări ai de la copil și mai ales nu te coborî la nivelul lui

Analiza discursului șefului SRI, Eduard Hellvig, de la Universitatea de Vest din Timișoara. Patria a priori, dar patria cui?

A murit ultimul supraviețuitor al Bătăliei de la Oarba de Mureș. Avea 103 ani și o pensie de 252 de lei. Aureliu Surulescu: Moșu Șomlea a plecat lăsând România pustiită de eroi, pustiită de oameni. A fost îngropat FĂRĂ onoruri militare

Biofizicianul Virgiliu Gheorghe, despre legea vaccinării obligatorii: Dacă va trece, atunci orice altă lege care include ideea de consimțământ prezumat va deveni posibilă: de la eutanasiere la prelevare de organe (VIDEO)

Colțul Anacronic: Wall Street și Revoluția bolșevică. Demonstrația impecabilă a faptului că bancherii internaționali au finanțat Revoluția bolșevică
Ce sunt „fake news”? Despre ce e vorba în scandalul „știrilor false”
Ministrul de Externe se adaugă personalităților care citesc și distribuie știrile ActiveNews. Mulțumim!

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)