ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biatlonista română Eva Tofalvi a anunțat că s-a calificat pentru a șasea ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă din carieră, precizează Agerpres.
 
Performanța a venit după clasarea pe locul 43 în proba de sprint 7,5 km de la Anterselva (Italia).


În vârstă de 39 de ani, Tofalvi a fost portdrapelul României la trei ediții ale Jocurilor Olimpice de iarnă, în 2002 (Salt Lake City), în 2010 (Vancouver) și 2014 (Soci) și va participa la Jocurile de la PyeongChang (9-25 februarie), după ce a mai concurat la edițiile din 1998 (Nagano) și 2006 (Torino).

În martie anul trecut sportiva anunțase că se retrage din activitate, dar apoi a revenit asupra deciziei.

În aprilie 2016, Uniunea Internațională de Biatlon a comunicat că sportiva antrenată de Simon Marton a fost depistată pozitivă la meldonium la un control și a suspendat-o provizoriu. Analiza probei B a relevat faptul că Tofalvi luase ultima oară meldonium în decembrie 2015, când substanța nu figura încă pe lista produselor interzise, astfel că IBU a ridicat suspendarea. Tofalvi nu a putut concura în perioada aprilie - septembrie 2016, însă apoi sportiva și-a reluat participarea la competiții internaționale.

Tofalvi este prima biatlonistă din România care a câștigat o cursă de Cupă Mondială, în 2008, la Hochfilzen.
 
În urmă competițiilor desfășurate în prima jumătate a lunii decembrie 2017, România a obținut cinci locuri la sanie la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang 2018: două la individual masculin, unul la individual feminin și o invitație pentru un echipaj dublu masculin. Pentru a beneficia de toate aceste locuri trebuie ca, în plus, sportivii români să îndeplinească cerințe suplimentare pentru a se înscrie în standardele olimpice minime de calificare aprobate de Federația Internațională de Sanie (FIL).
 
După 1 ianuarie 2018, sportivii care nu sunt încă eligibili pentru JO, vor trebui să participe, la două etape de Cupa Mondială, dacă se califică, sau să participe la o etapă de Cupa Mondială și minimum 20 de coborâri în cadrul antrenamentelor aprobate de forul internațional de specialitate. Până acum, Valentin Crețu este singurul român care are asigurată participarea în competiția olimpică de sanie de  la PyeongChang 2018. Ceilalți sportivii români cu șanse de a ajunge la JO, dacă vor îndeplini cerințele suplimentare impuse de FIL, sunt Andrei Turea (sanie  individual masculin) Carmen Manolescu și Raluca Stramaturaru, ambele la sanie individual feminin, Cosmin Atodiresei, Ștefan Musei, Marian Gitlan și Flavius Crăciun, la sanie dublu masculin.
 
România mai are alocate 5 locuri cota la biatlon masculin, după clasarea pe locul 18 în ierarhia pe națiuni a Federației Internaționale de Biatlon. Sportivii care vor participa la JO urmează a fi nominalizați de FR Schi-Biatlon la începutul anului viitor, după data de 22 ianuarie 2018 când se încheie calificările. Sportivii români mai păstrează șanse de calificare la sărituri cu schiurile, schi fond și schi alpin.
 
Calificările în probele de sărituri cu schiurile, schi fond și schi alpin sunt în curs de desfășurare,  cu șanse mari de calificare fiind cotați Daniela Haralambie (sărituri cu schiurile), Paul Pepene (schi fond), Ania Caill, Raluca Ciocănel, Alexandru Barbu și Ioan Achiriloaie, la schi alpin. La toate aceste sporturi, listele cu sportivii calificați la PyeongChang 2018 vor fi afișate după data de  22 ianuarie 2018.