ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Luni după-amiază, București, ora 13.00, cu aproape 9 ore înainte ca lumea sportului să fie zguduită de mărturisirea Mariei Șarapova, care a anunțat că a luat substanța interzisă Meldonium.

În sediul Federației Române de Șah se aflau câțiva funcționari, în momentul în care pe o adresă de email a instituției a intrat un mail nou. Era o avertizare bizară. Sub antetul Guvernul României, Agenția Naționale Anti-Doping (ANAD), federația de șah era informată că, începând cu 1 ianuarie 2016, Meldonium - substanța care avea să devină celebră peste doar câteva ore – a intrat pe lista neagră  a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), la capitolul S4. Adică hormoni și modulatori metabolici.

Mesajul semnat de președintele ANAD, Grațiela Elena Vâjială, a produs hohote de râs în sediu. Sportivii care își deformează coloana vertebrală, stând ore întregi pe un scaun de pe care mută pe o tablă de lemn niște piese de lemn cântărind fiecare în jur de 30 de grame, sunt avertizați că ar putea să fie prinși dopați dacă folosesc o substanță utilizată de sportivii din spațiul ex-sovietic pentru mărirea rezistenței la efort.

Comicul situației a fost complet. Cine ar lua Meldonium pentru a da mat unui rege de lemn? „A venit hârtia asta, dar e o situație caraghioasă. Cum se ne dopăm la șah? Ok, se mai trotilează câte unul la un concurs, dar chiar să luăm substanțe care ajută la efort nu am mai pomenit. Serios acum, singura noastră problemă este că la concursuri au apărut sportivi care folosesc tot felul de device-uri electronice. Calculatoarele în șah sunt din ce în ce mai bune și unii vor să trișeze folosind inteligența artificială”, a declarat, pentru ProSport, antrenorul federal Constantin Ionescu.

Miercuri, la ProSport Live, Grațiela Vâjială se plângea că Liga Profesionistă de Fotbal nu cere controale doping. În acest timp, agenția pe care o conduce ia foarte în serios problema dopajului în șah. „Avem teste permenente la competiții. Vin cei de la ANAD și iau probe de urină șahiștilor”, spune Constantin Ionescu.

„Dopingul electronic este adevăratul doping la șah. Nu ia nimeni o substanța la șah. Nu văd de ce se fac controale antidoping la șah”, spune Cristian Palamar, fost secretar general FR Șah.

Un test costă federația în jur de 1.300 de lei. Banii sunt primiți de la Ministerul Tineretului și Sportului printr-un contract și sunt apoi plătiți de federații Agenției Naționale Anti-Doping.