ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 08:40 Într-o postare pe Facebook, sportivul român susține că nu a primit încă rezultatul oficial. "Nu am folosit niciodată substanțe interzise", a scris acesta pe rețeaua de socializare, adăugând că este dezamăgit. Meciul care s-a jucat la Washington s-a terminat la egalitate.

Lucian Bute se declară surprins de rezultatul testului antidoping și este convins că e vorba de o greșeală.

Potrivit news.ro, președintele WBC, Mauricio Sulaima, a anunțat că Lucian Bute ar fi folosit ostarină, substanță interzisă de regulamentele WADA (Agenția Mondială Antidoping).

„Ieri a aparut o stire ca am fost testat pozitiv pentru o substanta interzisa dupa meciul cu Badou Jack. Nu am amanunte pentru ca nu ma primit inca rezultatul oficial al laboratorului folosit de catre comisia atletica din WASHINGTON.
Personal, eu sunt surprins si dezamagit de aceasta stire. Am o lunga cariera in spate si am fost testat anti-doping de zeci de ori fara sa am vreodata un test positiv.
Comform protocolului va avea loc un nou test la esantionul "B" si voi astepta acest nou test inainte sa fac alte comentarii.
Nu am folosit niciodata substante interzise si sunt convins ca se va face lumina in acest dosar”, a scris sportivul pe Facebook.

Pugilistul român a fost depistat pozitiv cu o substanță, interzisă de Agenția Mondială Antidoping încă din 2008. Medicamentul ajută la dezvoltarea masei musculare și poate fi folosit și în tratarea osteoporozei.

Badou Jack, adversarul lui Lucian Bute din meciul de la 1 mai, a spus că nu se aștepta la așa ceva.

Badou Jack, reacție în cazul lui Lucian Bute: „Tot nu a putut să mă bată, chiar dacă a folosit ceva. Am câștigat lupta. Sper că rezultatul meciului se va schimba. Îți pui viața în joc de fiecare dată când intri în ring, iar oponentul tău trișează? Poți să mori”.

Și alți sportivi au fost depistați pozitiv cu substanța folosită de Lucian Bute. Un ciclist rus a fost suspendat pe doi ani în 2013, iar o altetă azeră, care câștigase proba de 3000 de metri obstacole la jocurile europene de le Baku, a fost descalificată după ce a picat testul antidoping.

Lucian Bute riscă să-și încheie cariera după ce a fost depistat pozitiv la testul anti-doping care a fost efectuat după lupta cu Badou Jack, din urmă cu o lună. WBC a anunțat că a deschis o anchetă și foarte probabil îl va suspenda provizoriu pe boxerul român.

Știrea inițială

Boxerul român Lucian Bute a fost depistat pozitiv la un test antidoping efectuat după meciul cu Badou Jack din data de 30 aprilie, desfășurat la Washington, potrivit presei nord-americane.


Informația, confirmată de președintele WBC, Mauricio Sulaiman, într-un comunicat, a fost făcută publică inițial pe Twitter de jurnalistul Dan Rafael, din rețeaua ESPN, relatează presa canadiană, care precizează că substanța interzisă la care a fost depistat pozitiv pugilistul român este ostarină (enobosarm), care produce efecte similare celor ale steroizilor anabolizanți.

Comisia pentru box și sporturi de contact a Districtului Columbia a anunțat WBC-ul că au fost găsite urme de ostarină în eșantioanele prelevate de la Bute în urma meciului cu Badou Jack. Nu au fost anunțate sancțiunile pe care le riscă Bute. Substanța menționată figura încă din ianuarie 2008 pe lista produselor interzise de Agenția Mondială Antidoping.

Meciul dintre cei doi boxeri, pentru titlul WBC la categoria supermijlocie, s-a terminat cu un rezultat de egalitate după 12 reprize, dar suedezul de origine gambiană și-a păstrat centura de campion. Doi dintre arbitrii-judecători au dat un scor de 114-114, în timp ce al treilea l-a văzut învingător pe Jack, cu 117-111.

Comisia sportivă din Washington DC a fost responsabilă cu efectuarea testelor antidoping legate de acest meci.

Bute (în vârstă de 36 ani), fost campionul mondial IBF al categoriei din 2007 până în 2012, interval în care și-a apărat centura de 9 ori, are în palmares 32 de victorii (25 KO), un meci egal și 3 înfrângeri la profesioniști.