ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După apariția unui articol cu titlul „Faci ce spune Becali. Gigi e stăpân, Dică e sclav! Antrenorul nu mai mișcă la echipă” pe site-ul gsp.ro, iată că generația UEFAntastică a Stelei din 2006, anul în care echipa a ajuns în semifinalele Cupei UEFA, a luat atitudine și a transmis un mesaj critic presei sportive din România care promovează astfel de știri.

Iată comunicatul integrat primit pe adresa redacției ActiveNews:

„Gigi NU e stapân iar Dică NU este sclav... doar pentru că așa scrie mass-media!”


Ca urmare a articolului „Gigi e stăpân, Dică e sclav!” publicat în mod anonim pe data de 24 noiembrie 2017 pe site-ul gsp.ro și preluat de mai multe ziare online, generația „UEFAntasticii Steaua București” trage un semnal de alarmă cu privire la terminologia defăimătoare și voit umilitoare la adresa oamenilor de fotbal folosită tot mai frecvent în titlurile și materialele de presă.

„Atragem atenția asupra urmărilor ireversibile ce afectează profund următoarele categorii direct și indirect implicate :

• Persoana în cauză, antrenorul sau jucătorul, după caz,
• Familia persoanei în cauză și în special copiii acesteia,
• Colegii de breaslă, prin instaurarea precedentului,
• Superiorii persoanei în cauză care înțeleg astfel să continue un stil de management invaziv, fapt des întâlnit în patronajul fotbalului românesc,
• Elevii persoanei, în cazul de față jucătorii antrenorului Nicolae Dică, care își pot pierde respectul, încrederea și motivația de a lucra la cote optime,
• Publicul spectator care vine din ce în ce mai rar la stadion din pricina încărcăturii negative din jurul fenomenului fotbal,
• Opinia publică prin generarea unui sentiment general de repulsie la adresa fotbalului.

Atmosfera tensionată, presărată de articole jignitoare, din jurul fenomenului fotbal contravine principiilor și valorilor pe care acest sport, sau sportul în general, se bazează.

Fotbalul înseamnă: respect, demnitate, muncă în echipă, încredere, profesionalism,unitate, sacrificiu, mediere, formare și evoluție continue, comunicare cu toate publicurile implicate și în special cu mass media.

De asemenea, conținutul negativ influențează și procesul de sponsorship atât la nivel individual cât și de club, fapt ce scade per total implicarea în fenomen cât și calitatea lui.

Solicităm mass-mediei românești o mai mare considerație și atenție la redactarea materialelor publicate, în beneficiul fotbalului în special și a sportului în general, în beneficiul publicului spectator și mai ales în beneficiul copiilor pe care ni-i dorim în fenomen. Sportul românesc va progresa doar atunci când toate publicurile implicate vor înțelege să se respecte și să conlucreze.

Cerem site-ului gsp.ro să își ceară scuze pentru folosirea termenului „sclav”, să își asume responsabilitatea și să introducă un cod etic între angajați care să presupună atât asumarea publică a numelui oricărui autor de articol precum și stabilirea unor limite în limbajul utilizat.

Semnatari: Cosmin Olăroiu, Walter Zenga, Mirel Rădoi, Petre Marin, Gabriel Boștină, Vasili
Hamutovski, Florin Lovin, Sorin Ghionea, Sorin Paraschiv, Vali Badea, Daniel Oprița, Adrian Neaga, Andrei Cristea, Daniel Bălan, Carlos Fernandez, Cornel Cernea, Laurențiu Diniță, Dorin Goian, Mihai Neșu și George Ogăraru”, se arată în comunicatul transmis de aceștia.