ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coruptia din fotbalul mondial pare că loveşte şi Germania. Dreptul de a găzdui Campionatul Mondial din 2006 ar fi fost cumpărat cu bani grei, cel puţin asta susţin jurnaliştii de la Der Spiegel. În scandalul care stă să izbucnească sunt vehiculate nume importante din fotbal.

Practic, voturile pentru candidatura Germaniei ar fi fost cumpărate de Comitetul de Organizare a Campionatului mituindu-i pe reprezentanţii asiatici din Comitetul executiv al FIFA. Banii proveneau de la fostul preşedinte al concernului Adidas.

Louis Dreyfus ar fi alimentat în secret un fond de 10, 3 milioane de franci elveţieni, aproape 7 milioane de euro. Acţionând în nume propriu, Louis Dreyfus ar fi împrumutat Comitetul de organizare cu suma respectivă înainte ca decizia să fie luată în favoarea Germaniei, în iulie 2000, informează tvr.ro.

Împrumutul nu apare în datele contabile ale Comitetului de organizare sau al celui de candidatură. Der Spiegel susţine că fostul preşedinte al comitetului de organizare, Franz Beckenbauer, şi actualul preşedinte al Federaţiei Wolfgang Niersbach erau la curent cu această afacere.

Cu un an şi jumătate înainte de Campionatul Mondial din 2006,  Louis Dreyfus şi-a cerut banii înapoi. Aşa că Beckenbauer şi Niersbach au căutat o soluţie care să nu ridice suspiciuni. Sprijinul a venit de la FIFA, sub egida căreia urma să se organizeze ceremonia de deschidere a Campionatului la Berlin, eveniment care a fost anulat.

Banii au fost trimişi într-un cont al FIFA de la Geneva şi de acolo au ajuns într-un cont personal al lui Louis Dreyfus. Sesizaţi de jurnaliştii germani, reprezentanţii Federaţiei germane de Fotbal au recunoscut că în aprilie 2005, Comitetul de organizare a Campionatului Mondial a făcut aceastăa plată în valoare de 6.7 milioane de euro. Mai mult, în comunicatul Federaţiei se spune că este posibil ca banii să nu fi fost folosiţi pentru programul cultural FIFA, dar că plata nu are nici o legătură cu atribuirea dreptului de găzduire a Campionatului.