ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Spectacolele de wrestling american nu sunt scutite de atenția grupurilor de lobby pentru dirijarea societății. Astfel, campionul greilor din promoția Ring of Honor (ROH), înființată în anul 2002, este un "luptător” de dimensiuni nu tocmai impresionante și cu un palmares relativ modest. Dalton Castle are aprox. 1,80 metri și aproape 96 kg – deloc impresionant într-un sport al greilor veritabili. Este încă la o vârstă tânără, 32 de ani. A câștigat centura de campion al ROH în decembrie 2017, aceasta fiind cea mai mare realizare din întreaga sa carieră în acest domeniu de până acum. 

Ceea ce l-a impus promoter-ilor din wrestling pe Dalton Castle a fost imaginea sa efeminată, emancipată, flamboaiantă, extravagantă. Dalton își face apariția de fiecare dată într-un costum multicolor, care încearcă să replice imaginea unui păun, de unde și numele său de scenă: "The Party Peacock” Dalton Castle. 

Dar asta nu e totul. Dalton este mereu însoțit de doi tineri paji, mai mult dezbrăcați, desculți, purtând măști de carnaval venețian. Aceștia sunt doi frați gemeni, și ei luptători, care alcătuiesc cu trupurile lor un fel de șezlong pe care Dalton se odihnește lasciv, în mijlocul ringului, înainte și după fiecare meci.

El nu a declarat public niciodată că ar fi de orientare homosexuală, dar a susținut de câteva ori că i-ar place ca fanii săi să îl aclameze drept un campion bisexual sau heterosexual, considerând că barierele clasice de gen (sex) nu mai sunt de actualitate în lumea spectacolului monden contemporan. De altfel, prin rețeaua internațională de parteneriate ale Ring of Honor, Dalton își apără centura de campion și în arenele care găzduiesc show-uri de wrestling din Canada, Japonia, Mexic, Anglia și Germania. Acolo, el le oferă fanilor aceeași intrare extravagantă și aceleași manierisme care l-au consacrat în SUA.

Dalton și-a dezvăluit pasiunea pentru celebrul muzician Freddie Mercury și formația Queen. Crede că prin ceea ce expune fanilor săi, el aduce un fel de omagiu acestor artiști consacrați în muzica modernă.
Mai recent, Dalton dorește să îl provoace pe campionul greilor din promoția New Japan Pro Wrestling (NJPW), cea mai mare companie de wrestling din Japonia, la mărețul lor spectacol "Wrestle Kingdom”, organizat pe data de 4 ianuarie a fiecărui an calendaristic în celebra arenă Tokyo Dome – una dintre cele mai mari arene de spectacole din lume. Scopul ar fi câștigarea centurii de campion NJPW și eventuala unificare a tuturor centurilor deținute de Dalton. Însă, această ambiție nu ar servi foarte bine intereselor financiare ale celorlalte companii din branșă. 

În NJPW și în alte promoții de wrestling (puroresu) din Japonia există, de asemenea, luptători de orientare „gay”. Câteva astfel de personaje și-au derulat toată cariera de până acum afișând o imagine vădit efeminată, pro LGBT, chiar imitând acte erotice în timpul meciurilor, spre deliciul fanilor japonezi, obișnuiți cu comportamentul extrovertit al acestor performeri.

Cea mai populară companie de wrestling din lume este WWE Inc. din SUA. Aceasta a devenit tot mai mediatizată în urma investirii președintelui Trump, datorită unor relații mai vechi dintre proprietarii companiei și fostul mogul imobiliar. Astfel că WWE nu afișează în centrul atenției personaje controversate precum Dalton Castle. 
Totuși, în WWE are loc din 2014 o așa numită "women’s revolution”, care face ca diviziei de femei luptătoare să i se acorde tot mai mult spațiu de emisie și spectacole separate. În perioada de dezvoltare a wrestling-ului american, luptele între femei nu au cunoscut o expunere mare, meciurile acestora fiind mereu intercalate între cele ale bărbaților; niciodată femeile nu a constituit atracția principală, main-event-ul, unei mari gale de wresling. În WWE, în 2017, luptele între femei au fost de două ori mai mult promovate decât cele ale bărbaților. Singura excepție a constituit-o spectacolul recent din Arabia Saudită, unde performerele WWE nu au fost invitate să participe deloc.

Promovarea asiduă a meciurilor între femei se desfășoară sub egida egalității de gen și de șanse pe care oficialii WWE o citează public ori de câte ori își etalează realizările companiei. Majoritatea tinerelor luptătoare sunt, așa cum se poate constata cu ușurință, foarte vocale, emancipate, costumate sumar, machiate excesiv și, nu în ultimul rând, foarte ambițioase să urce tot mai sus în topurile preferințelor fanilor nord-americani.

După cum se știe, sportul de lupte profesioniste din SUA, Japonia, Mexic și Europa este foarte atent planificat și coregrafiat asemenea pieselor de teatru sau scenariilor de film. Un anumit nivel de abilitate fizică este, însă, indispensabil oricărui competitor longeviv.

Pentru publicul român, wrestling-ul american a fost difuzat de televiziunile Pro TV și Sport.RO din cadrul trustului Media Pro, condus de omul de afaceri Adrian Sîrbu.